966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tortát cukormázzal bevonni? == right|250px Egy tortát sokféleképpen lehet dekorálni, de az egyik legszebb kivitelezésű t…”
== Hogyan kell tortát cukormázzal bevonni? ==
[[Fájl:Cukormáz.jpg|right|250px]] Egy tortát sokféleképpen lehet dekorálni, de az egyik legszebb kivitelezésű torták közé a cukormázzal bevontak tartoznak. '''Mutatós, színes, kreatív''' darabokat lehet készíteni cukormáz segítségével, melyek elkészítése elsőre nehéznek tűnhet, de a helyes technika alkalmazásával gyönyörű lesz a végeredmény.
== Lépések ==
# '''Szerezd be a hozzávalókat.'''
#*Attól függően, hogy milyen '''átmérőjű''' tortát sütsz, különböző mennyiségű cukormázat kell beszerezned.
#*15 cm-es: kb. 400 gramm (szögletes forma esetén 600 g)
#*18 cm-es: kb. 600 gramm (szögletes forma esetén 800 g)
#*20 cm-es: kb. 800 gramm (szögletes forma esetén 1 kg)
#*23 cm-es: kb. 1 kg (szögletes forma esetén 1,1 kg)
#*Ha marcipánt használsz, akkor azonos méretek esetén kb. 100 g-al kevesebb bevonattal számolhatsz.
# '''Színezés:'''
#*Ételfestékek közül válaszd inkább a '''gél vagy paszta''' állagúakat, ugyanis ezekkel könnyebb dolgozni.
#*Egy '''fogpiszkáló''' végét mártsd bele a színezékbe, majd egy kisebb, kicsípett darab cukormázba töröld bele. Ezt a kisebb, beszínezett darabot apránként adagold hozzá a nagyobb darabhoz, míg el nem éred a kívánt árnyalatú színt. Addig gyurmázd a cukormázat, míg mindenhol egyenletesen eloszlik a festék.
# '''Méretezés:'''
#*Madzag segítségével '''mérd le''', hogy a tortának (a tetejével és az oldalával együtt) mekkora az átmérője.
#*Sodrófával nyújtsd ki a cukormázat '''kb. 5 mm vastagra''' és a madzaggal lemért átmérőjű körre, egy kicsi ráhagyással.
# '''Befedés:'''
#*A kinyújtott cukormázat '''tekerd fel''' a nyújtófára, majd emeld át a tortára és óvatosan igazítsd rá a tetejére.
#*'''Porcukrozd be a kezed''', és a torta tetejétől elkezdve, körkörös mozdulatokkal simítsd a bevonatot a torta oldalán át egészen az aljáig.
#*A felesleges bevonatot '''késsel vágd le''' az aljáról, majd óvatosan simítsd körbe a torta alját, hogy szépen rásimuljon a bevonat.
#*Ha a torta felületén apró '''légbuborékok''' teszik egyenetlenné a felszínt, egyszerűen tűvel szúrd át őket, majd óvatosan simítsd át a mázat, hogy kijöjjön a levegő és eltűnjön a luk.
== Tippek ==
* Ha puha piskótából készült a torta, akkor kend be egy kevéske lekvárral vagy vajkrémmel a tetejét, ugyanis így könnyebben rá tudod igazítani a cukormázat.
* A munkaasztalodat hintsd be porcukorral, hogy a cukormáz nyújtás közben ne ragadjon le.
== Amire szükséged lehet ==
* cukormáz, marcipán
*ételfesték (gél, paszta), fogpiszkáló
*madzag
*sodrófa
*torta
== Figyelmeztetések ==
* Ha folyékony ételfestéket használsz, az kevésbé koncentrált, mint a gél vagy a paszta, ezért sokkal halványabb színeket tudsz vele elérni. Viszont ha sötétebb árnyalatot akarnál vele létrehozni és több folyékony ételfestéket teszel a cukormázba, akkor ragacsos végeredményt kapsz.
* A torta bevonása közben próbálj minél gyorsabban haladni, mert a cukormáz hamar szárad, amivel nehéz egy sima, egyenletes felületet létrehozni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.craftsy.com/blog/2014/11/how-to-cover-a-cake-in-fondant/ Hogyan kell egy tortát cukormázzal befedni?]
* [http://www.sutisdoboz.hu/blog/a_tortaburkolas_alapjai Hogyan kell egy tortát beburkolni?]
* [http://www.tortareceptek.hu/torta-bevonasa-fondanttal/ Hogyan kell fondanttal tortát bevonni?]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Cukormáz.jpg|right|250px]] Egy tortát sokféleképpen lehet dekorálni, de az egyik legszebb kivitelezésű torták közé a cukormázzal bevontak tartoznak. '''Mutatós, színes, kreatív''' darabokat lehet készíteni cukormáz segítségével, melyek elkészítése elsőre nehéznek tűnhet, de a helyes technika alkalmazásával gyönyörű lesz a végeredmény.
== Lépések ==
# '''Szerezd be a hozzávalókat.'''
#*Attól függően, hogy milyen '''átmérőjű''' tortát sütsz, különböző mennyiségű cukormázat kell beszerezned.
#*15 cm-es: kb. 400 gramm (szögletes forma esetén 600 g)
#*18 cm-es: kb. 600 gramm (szögletes forma esetén 800 g)
#*20 cm-es: kb. 800 gramm (szögletes forma esetén 1 kg)
#*23 cm-es: kb. 1 kg (szögletes forma esetén 1,1 kg)
#*Ha marcipánt használsz, akkor azonos méretek esetén kb. 100 g-al kevesebb bevonattal számolhatsz.
# '''Színezés:'''
#*Ételfestékek közül válaszd inkább a '''gél vagy paszta''' állagúakat, ugyanis ezekkel könnyebb dolgozni.
#*Egy '''fogpiszkáló''' végét mártsd bele a színezékbe, majd egy kisebb, kicsípett darab cukormázba töröld bele. Ezt a kisebb, beszínezett darabot apránként adagold hozzá a nagyobb darabhoz, míg el nem éred a kívánt árnyalatú színt. Addig gyurmázd a cukormázat, míg mindenhol egyenletesen eloszlik a festék.
# '''Méretezés:'''
#*Madzag segítségével '''mérd le''', hogy a tortának (a tetejével és az oldalával együtt) mekkora az átmérője.
#*Sodrófával nyújtsd ki a cukormázat '''kb. 5 mm vastagra''' és a madzaggal lemért átmérőjű körre, egy kicsi ráhagyással.
# '''Befedés:'''
#*A kinyújtott cukormázat '''tekerd fel''' a nyújtófára, majd emeld át a tortára és óvatosan igazítsd rá a tetejére.
#*'''Porcukrozd be a kezed''', és a torta tetejétől elkezdve, körkörös mozdulatokkal simítsd a bevonatot a torta oldalán át egészen az aljáig.
#*A felesleges bevonatot '''késsel vágd le''' az aljáról, majd óvatosan simítsd körbe a torta alját, hogy szépen rásimuljon a bevonat.
#*Ha a torta felületén apró '''légbuborékok''' teszik egyenetlenné a felszínt, egyszerűen tűvel szúrd át őket, majd óvatosan simítsd át a mázat, hogy kijöjjön a levegő és eltűnjön a luk.
== Tippek ==
* Ha puha piskótából készült a torta, akkor kend be egy kevéske lekvárral vagy vajkrémmel a tetejét, ugyanis így könnyebben rá tudod igazítani a cukormázat.
* A munkaasztalodat hintsd be porcukorral, hogy a cukormáz nyújtás közben ne ragadjon le.
== Amire szükséged lehet ==
* cukormáz, marcipán
*ételfesték (gél, paszta), fogpiszkáló
*madzag
*sodrófa
*torta
== Figyelmeztetések ==
* Ha folyékony ételfestéket használsz, az kevésbé koncentrált, mint a gél vagy a paszta, ezért sokkal halványabb színeket tudsz vele elérni. Viszont ha sötétebb árnyalatot akarnál vele létrehozni és több folyékony ételfestéket teszel a cukormázba, akkor ragacsos végeredményt kapsz.
* A torta bevonása közben próbálj minél gyorsabban haladni, mert a cukormáz hamar szárad, amivel nehéz egy sima, egyenletes felületet létrehozni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.craftsy.com/blog/2014/11/how-to-cover-a-cake-in-fondant/ Hogyan kell egy tortát cukormázzal befedni?]
* [http://www.sutisdoboz.hu/blog/a_tortaburkolas_alapjai Hogyan kell egy tortát beburkolni?]
* [http://www.tortareceptek.hu/torta-bevonasa-fondanttal/ Hogyan kell fondanttal tortát bevonni?]
[[Kategória:Étel-ital]]