Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből

5 130 bájt hozzáadva, 2015. augusztus 30., 14:26
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből? == A következőkben egy egyszerű módon összeállítható forró füstölő elkészítését ol…”
== Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből? ==

A következőkben egy egyszerű módon összeállítható forró füstölő elkészítését olvashatod, amivel kulináris élményt nyújtó füstölt húsokat, sonkát, kolbászt, füstölt halat, füstölt sajtot, és zöldséget is készíthetsz. Házi füstölés esetén a fa elégetésével állítassz elő füstöt, amivel nem csak fantasztikus ízesítést adhatsz az ételeknek, hanem egyben tartósíthatod a húsokat is. Ezzel a módszerrel ez most kb. 2 óra alatt megvalósítható.

== Lépések ==

#'''Légy képben!''' Az ételek füstölésének többféle verziója létezik: hideg, meleg, forró és nedves füstölési eljárások. Mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya. Ezek közül ismerkedj meg most a leggyorsabb eredményt felmutató technikával, a forró füstöléssel. Ennek a kellékét, a házi cserépfüstölőt nagyon egyszerűen elkészítheted, akár otthoni lomokból is.
#'''Kellékek beszerzése:'''
#* Szedd össze otthon a szükséges hozzávalókat, vagy ha hiányzik valami, akkor menj egy kört a közeli barkácsboltban. Vásárlás során ügyelj a méretekre, hogy az elektromos főzőlap, a tűzálló tálka/tepsi és a kerek rács beleférjen az agyagcserépbe.
#* A min. 10-20 literes agyag virágcserép oldalába fúrj egy kis lukat. Helyezd a cserép aljába az elektromos főzőlapot és a vezetékét dugd ki a kis lukon. A főzőlapra tedd rá a hőálló tálcát, tele faforgáccsal, ami a kellő hőmérséklet biztosítása mellett fogja a füstöt szolgáltatni.
#* Több odafigyelést igényel, de ha nem akarsz főzőlappal mesterkedni, akkor úgy is lehet füstöt készíteni, hogy a cserép aljába ujjnyi fadarabokból pici tüzet raksz, majd annyi fűrészporral leszórod, amivel éppen gomolygó füst képződik. Ilyenkor több lukat fúrj a cserép oldalára, hogy kapjon éltető oxigént a tűz. Vigyázz, hogy ne kapjon lángra, csak izzon.
#* A cserépre tedd rá fejjel lefelé a másik cserepet, ami így fedő gyanánt szolgál. A tetejébe fúrhatsz fogantyút is, hogy forrón ne csak kesztyűvel tudd leemelni. A bent cirkuláló füst pedig könnyen átjárja majd a rácsra helyezett ételt.
#'''Füstölés menete:'''
#* Forró füstölésnél, mivel magas hőmérsékleten megy végbe, a többi füstölési eljáráshoz képest elég egy igazán rövid füstölési idő, max. 2 óra.
#* Végig biztosítsd az 50-90 fok közötti hőmérsékletet.
#* A füstölés megkezdése előtt a húsról itasd fel a nedvességet, majd folyamatos levegőztetés mellett szárítsd néhány óráig. Azonban figyelj arra, hogy a nagy, vastag kemény húsokhoz ez nem használható módszer, mert a középső rész nyers marad. Bár az is megoldást jelenthet, ha vékony szeletekre felvágod, illetve kiklopfolod, amelyik igényli. Elősütést,-főzést igényel még a sonka.
#* Füstölt halhoz a halhúst szintén törölgesd át és szárítsd kicsit előtte. A keszeg, törpeharcsa, compó, pisztráng a faforgács felett lévő rácsra téve 15-60 perc alatt azonnali fogyasztásra, készre füstölődik.
#* Amit érdemes még kipróbálnod: padlizsánkrémhez szinte elengedhetetlen plusz ízt ad, ha a padlizsánt megfüstölöd a krémkészítés előtt.
#* Ezen kívül további zöldségeket, valamint sajtot is füstölhetsz, de ezeknek elég pár perc is a cserépben. Fantasztikus ízük lesz. Nagyüzemi sajtkészítőknek a hideg füstölés a legjobb, de azonnali fogyasztásra ez is remekül megteszi. [http://www.hazisajtkeszites.hu/fustolo-epites-fustoles-hazilag Hogyan kell sajtot füstölni?]


== Tippek ==

* Nem baj, ha csak kisebb átmérőjű rácsot találsz a cserépbe, mert ha 2 falécet a a cserép átmérőjének megfelelő hosszúságúra elvágsz, akkor keresztben alá tudod dúcolni a rácsot.
* Faforgácsként használj bükk, gyümölcs vagy akácfát, mert ennek finom a füstje.
* A füstölés nem csak kellemes ízt ad az ételnek, hanem tartósít is.
* A füstölőt teheted távolabb a kerti asztaltól, székektől, hogy ne zavarjon a füst.


== Amire szükséged lehet ==

* kerek rács
* 2 ugyanakkora, nagy agyag virágcserép (10-20 literes)
* fúró
* tűzálló tál/tálca
* fadarabok, faforgács
* legalább 1000 wattos főzőlap/spirituszégő
* fogókesztyű


== Figyelmeztetések ==

* A cserép átmérőjénél nagyobb rács nem bizos, hogy jó ötlet, mivel ha az egyik cserepet lefeded a másikkal, akkor a rács miatt hézag marad a kettő között, ahol távozik a füst.
* Ügyelj, hogy tűzbiztos legyen a szerkezet, és hogy a közelében se legyen éghető anyag. Folyamatosan felügyeld!
* Evidens, de a virágcserép ne műanyagból legyen!


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.motherearthnews.com/diy/garden-and-yard/how-to-build-a-smoker-zm0z15jjzmar.aspx Hogyan kell otthon füstölőt építeni?]
* [http://www.hobbikert.hu/magazin/hazi-fustoles-ugyes-fustolok-es-modszerek.html Füstölési módszerek]

[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés