Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A quinoát felhasználni

2 957 bájt hozzáadva, 2015. június 26., 14:27
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a quinoát felhasználni? == right|300pxEz a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévé…”
== Hogyan kell a quinoát felhasználni? ==


[[Fájl:Quinoa-Colors.jpg|right|300px]]Ez a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévén megfelelő alternatívája a búzának. Ezerarcú gabonaféle, amit számtalan étel alapanyagaként felhasználhatunk.

== Lépések ==

#'''Készíts belőle levest!''' Szinte bármilyen tésztát tartalmazó leves tésztaadagja helyettesíthető quinoával. Főzési módja hasonló, viszont előző nap érdemes beáztatni a quinoát, majd a leszűrés után hozzáadni a leves alapanyagaihoz.
#[[Fájl:Caribbean-Quinoa.jpg|right|300px]]'''Fogyaszd köretként!''' A tészta, a krumpli vagy akár a rizs mellett vagy helyett is megállja a helyét. Fogyaszd húsok mellé. Főzése megegyezik a tésztáéval, körülbelül 15-20 perc alatt készül el.
#'''Keverd a salátához.''' A megfőtt quinoa táplálóbbá teszi a salátát, így nem leszel hamar éhes, ha a saláta mellett döntöttél. Hagymához, paradicsomhoz, olívabogyóhoz éscukkinihez kifejezetten jó társítás.
#'''Zabpehely helyett.''' A reggeli zabpelyhedet nyugodtan helyettesítsd quinoával. Miután megfőzted és hagytad kihűlni, keverd össze akár friss, akár szárított gyümölcsökkel, magvakkal és mézzel.
#'''Rakd süteménybe.''' Tökéletesen helyettesíthető vele a liszt, mint sütemény-alapanyag. A felvert tojásokhoz, tejhez, vaníliához és fahéjhoz kevert főtt quinoa előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 25 perc alatt, ínycsiklandozó fahéjas-quinoasüteménnyé változik.
#'''Pirítsd meg!''' Főzés előtt pirítsd meg, ezzel előcsalogatod a mogyorós ízvilágát.



== Tippek ==

*Ha a felhasználás előtt 20-30 perccel beáztatod, akkor könnyebben megfő.
*Diétázóknak és fogyókúrázóknak is ajánlatos, ugyanis könnyen emészthető és magas fehérjetartalmú.
*Gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran ehetik.
*Mind a 9 esszenciális aminosavat is tartalmazza ez az aprócska gabona, így rendkívül egészséges.
*Fehér, piros és fekete színben egyaránt terem. Ha lágyabb ízű quinoára vágysz, akkor érdemes a fehéret, míg az aromásabb ízű és ropogósabbak kedvelői a pirosat vagy feketét válasszák.



== Amire szükséged lehet ==

*quinoa
*víz



== Figyelmeztetések ==

*Ha nem főzöd elég ideig, akkor nem válik szét a mag a külső résztől, és nem puhul meg megfelelően a quiona.
*Kálium, kálcium, magnézium, vas és réz tartalma nagyon magas, ezért mindennapi fogyasztásra nem feltétlenül ajánlott.
*A quinoa szemek külseje szaponint tartalmaz, mely kesernyés ízt eredményez, emiatt alaposan érdemes átmosni a felhasználás előtt.



== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*[http://www.mindmegette.hu/quinoa-az-inkak-aranya-47235 Az inkák aranya]
*[http://antalvali.com/quinoa_az_inkak_szent_gabonaja_a_magok_anyja A gabonák anyja]

[[Kategória:Étel-ital]]
154
szerkesztés