Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A lilakáposztát felhasználni

4 268 bájt hozzáadva, 2015. február 28., 13:33
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? == right|250px A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kull…”
== Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? ==

[[Fájl:Lila_kaposzta.jpg|right|250px]] A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni méltánytalanul. Sokan nem szeretik, pedig a szervezet számára igazi ásvány-, és vitaminbomba Élettani hatásai közé tartozik, hogy serkenti az agyműködést (megelőzi az Alzheimer-kórt), jó a szemre, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő funkciót tölt be, valamint javítja az emésztést, véd a rák ellen és erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával csak jót teszel magadnak, ami a következő ínycsiklandozó recept kipróbálásával igazi élmény lesz.

== Lépések ==

#'''Készíts belőle salátát.''' A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni.
#*A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai.
#*Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát választassz.
#*Reszelj le egy sárgarépát.
#*Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra.
#*Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még szükséges, amitől frissebb, zamatosabb lesz a saláta, de mégsem veszi át annyira az erős uborka ízt. Ehhez az 5 karika uborkát vágd pici kockákra.
#*Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz.
#*Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is.
#*Hagyd, hogy egy kicsit érjenek össze az ízek, és már fogyasztható is.
#*Szép lila színe miatt nagyon látványos a tányéron, kísérletezz a tálalással.
#'''Egyéb felhasználási lehetőségeit is kísérletezd ki.'''Próbálgasd milyen ízvilággal érdemes még a káposztát ötvözni, akár turmixként vagy mártogatósként is elkészíteni, esetleg simán olívaolajon megpirítva köretként. Lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésedre, hogy ne csak párolt káposztaként gondolj rá a későbbiekben.


== Tippek ==

*Ha fogyókúrázol, akkor a lilakáposztasalátát neked találták ki, mivel étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti és egyben táplál is. *Csirkemellhez adva köretként ideális ebéd.
*Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki. *Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb a káposztafejek általában zsengébbek és édesebbek.
*Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted.


== Amire szükséged lehet ==
'''4 adaghoz:'''
*1 kisebb fej lilakáposzta
*2 édes alma
*2 marék mazsola
*1 sárgarépa
*fél fej vöröshagyma
*5 szelet kígyóuborka

'''Öntethez:'''
*1 pohár élőflórás joghurt
*3 evőkanál tejföl (krémesebb lesz tőle az öntet)
*3 evőkanál méz
*3 evőkanál mustár
*1 kis gerezd fokhagyma
*fél evőkanál olívaolaj
*só, bors

== Figyelmeztetések ==

* Rövid ideig, hideg helyen tárold a káposztát, ugyanis C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken, ezért mihamarabb edd meg.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.memton.com/hirek/voroskaposzta-lilakaposzta A vöröskáposzta]
* [http://www.tutitippek.hu/blog/voroskaposzta.php Vöröskáposzta felhasználása]
* [http://circusgardener.com/2014/12/30/winter-salad-red-cabbage-apple-and-cranberry/ Winter salad]

[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés