109
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
#'''Vegyük meg a halat és a többi összetevőt.''' Lehetőség szerint a legjobb minőségű halat válasszuk. Igaz, ezt nem kapjuk meg olcsón, viszont egészséges és tápláló fogás lesz belőle, így eleve fejenként kisebb mennyiség is elegendő. A portékák megvizsgálásánál figyeljünk arra, hogy friss példányt vigyünk haza.
#'''Készítsük elő a halszeleteket. ''' A kicsomagolt szerzeményt először mossuk át hideg, folyó vízben. Ízlés szerint le is szedhetjük, vagy akár rajta is hagyhatjuk a bőrét, de az esetlegesen benne lévő szálkákat próbáljuk meg kihúzni.
#'''Elő a fűszerekkel.''' Már ha szeretnénk fűszerezni, hiszen ez akár el is hagyható, de a pikánsabb ízek kedvelői ne fogják most vissza magukat. A teljesség igénye nélkül megbolondíthatjuk a lazac steaket sóval, borssal, hagymával, kakukkfűvel, citromlével, bazsalikommal, curryvel, majorannával, csilivel vagy szerecsendióval. Csak a fantázia szab határt, ha az ízesítésről van szó.
#'''Süssük meg a halat.''' Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, forrósítsuk fel, majd fektessük bele az olajjal átkent lazacszeleteket. Hagyjuk őket két percig pirulni, és ez idő alatt ne nyúljunk hozzá, különben széteshet a halhús. A két perc leteltével egy lapáttal finoman nyúljunk alá, és fordítsuk meg, hogy mindkét oldala kapjon egy kis kérget. Ismét várjunk két percet. Amint ezzel készen vagyunk, toljuk be a serpenyőt az előmelegített, 180 fokos sütőbe. 10 percnél tovább semmiképpen ne hagyjuk sülni, mert a lazacot a túlszárítással tönkretesszük. Inkább vegyük ki előbb, akár 5 perc elteltével is, mivel ennél az ételnél megengedett, hogy belül kissé nyers maradjon.
#'''Szervírozzuk az ételt.''' A lazacsteak egy könnyű fogás, ezért igazán a könnyed salátaköretek illenek hozzá. Az asztalra mindig tegyünk citromot, hogy kedvünk szerint akár friss citromlevet is csurgathassunk a mennyei étekre.
== Tippek ==