Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Fagyasztani

3 476 bájt hozzáadva, 2014. november 30., 21:56
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fagyasztani? == Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt k…”
== Hogyan kell fagyasztani? ==

Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?


== Lépések ==

# A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
# Ha folyékony vagy félfolyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
# Szinte minden élelmiszer fagyasztható
#*Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
#*Húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
#*Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
#*Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
#*Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
#*Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.


== Tippek ==

*Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
*Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
*A szezon előtt elkészített élelmiszereket olcsóbban tudod elkészíteni pl.:bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomság.
*Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.

== Amire szükséged lehet ==

*Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
*Fagyasztani kívánt étel
*Csomagoláshoz edény, zacskó


== Figyelmeztetések ==

* Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
*Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.mindmegette.hu/fagyasztasi-kisokos-46789 Fagyasztási kisokos]
* [http://divany.hu/eletmod/2011/05/01/a_fagyasztassal_idot_sporolhatsz/ Időspórolás fagyasztással]
* [http://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5587/Fagyasztas Fagyasztás]
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)

[[Kategória:Étel-ital]]

[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés