375
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
[[Fájl: mascarpone.jpg|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
== Lépések ==
=== Tejszín alapú mascarpone ===
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! ''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
# Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''
# Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''# '''Öntsd bele a tejszínt!'''# '''Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!'''# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! ''' Hűtve két hétig is eláll.
=== Tejfől alapú mascarpone ===
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''# '''Öntsd bele a tejfölt!'''# '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
== Figyelmeztetések ==
* '''Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! ''' A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.* '''Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! ''' Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.