375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? == right|250pxA mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert…”
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
[[Fájl: mascarpone.jpg|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
== Lépések ==
=== Tejszín alapú mascarpone ===
# Tedd fel főni a tejszínt!
# Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
# Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
# Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!
# Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
# Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!
# Öntsd bele a tejszínt!
# Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!
# Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!
# Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! Hűtve két hétig is eláll.
=== Tejfől alapú mascarpone ===
# Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!
# Öntsd bele a tejfölt!
# Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!
== Tippek ==
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
* Ugyanígy a tejfölből is a zsírosabb a legmegfelelőbb a házi krémsajthoz.
* Míg csöpög a tejszín/tejföl, ha teheted, egyszer keverd meg közben, hogy a készülő sajt közepéből is ki tudjon szivárogni a tejsavó.
* Ha nincs szűrőd, az is elég lehet, ha a textilt összekötöd, és fellógatva csöpögteted egy tál felett.
* Minél többet hagyod csöpögni (akár 30 órát), annál krémesebb lesz a készülő mascarpone.
== Amire szükséged lehet ==
* 500 ml zsíros habtejszín vagy 1 nagy pohár zsíros tejföl
* 2 evőkanál frissen facsart citromlé a tejszínhez
* 1 db edény vagy tál
* textilpelenka
* sűrű szövésű fémszűrő
* cukorhőmérő
== Figyelmeztetések ==
* Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.
* Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.nosalty.hu/ajanlo/keszitsunk-mascarponet-otthon Készítsünk mascarponét otthon!]
*[http://www.nosalty.hu/recept/mascarpone-hazilag Mascarpone recept]
*[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag]
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl: mascarpone.jpg|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
== Lépések ==
=== Tejszín alapú mascarpone ===
# Tedd fel főni a tejszínt!
# Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
# Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
# Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!
# Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
# Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!
# Öntsd bele a tejszínt!
# Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!
# Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!
# Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! Hűtve két hétig is eláll.
=== Tejfől alapú mascarpone ===
# Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!
# Öntsd bele a tejfölt!
# Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!
== Tippek ==
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
* Ugyanígy a tejfölből is a zsírosabb a legmegfelelőbb a házi krémsajthoz.
* Míg csöpög a tejszín/tejföl, ha teheted, egyszer keverd meg közben, hogy a készülő sajt közepéből is ki tudjon szivárogni a tejsavó.
* Ha nincs szűrőd, az is elég lehet, ha a textilt összekötöd, és fellógatva csöpögteted egy tál felett.
* Minél többet hagyod csöpögni (akár 30 órát), annál krémesebb lesz a készülő mascarpone.
== Amire szükséged lehet ==
* 500 ml zsíros habtejszín vagy 1 nagy pohár zsíros tejföl
* 2 evőkanál frissen facsart citromlé a tejszínhez
* 1 db edény vagy tál
* textilpelenka
* sűrű szövésű fémszűrő
* cukorhőmérő
== Figyelmeztetések ==
* Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.
* Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.nosalty.hu/ajanlo/keszitsunk-mascarponet-otthon Készítsünk mascarponét otthon!]
*[http://www.nosalty.hu/recept/mascarpone-hazilag Mascarpone recept]
*[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag]
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone]
[[Kategória:Étel-ital]]