375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell diót törni egyszerűen? == right|250pxA dió finom csemege, sok édesség alapanyaga vagy kísérő „gyümölcse” is lehet. Az…”
== Hogyan kell diót törni egyszerűen? ==
[[Fájl:diotores.jpg|right|250px]]A dió finom csemege, sok édesség alapanyaga vagy kísérő „gyümölcse” is lehet. Az egyetlen gond vele viszont az, hogy a megtisztított dióbél még a piacokon is drága, ha pedig héjas diót veszünk, akkor viszont bajlódni kell a feltörésükkel. Bemutatunk 3 egyszerű tippet, mellyel talán megkönnyíthetjük dolgunkat, ha spórolni szeretnénk.
== Lépések ==
=== Első módszer ===
# '''Végy egy nagy lábost!'''
# '''Töltsd meg vízzel, és tedd fel forrni!'''
# '''Tegyél rá egy nagyobb szűrőt!'''
# '''Tedd bele a diókat!'''
# '''Gőzöld meg a csonthéjasokat kb. fél órán át!'''
# '''Ezután egyből kezd őket felbontani!'''
# '''Ha nem használod fel a dióbeleket azonnal, akkor a sütőben szárítsd ki őket!'''
=== Második módszer ===
# '''Végy egy nagyobb edényt!'''
# '''Tegyél bele vizet!'''
# '''Adj a vízhez egy kanál sót!'''
# '''Áztasd a diókat ebben a sós vízben fél napot!'''
# '''Ezután 5 percre tegyük be a diókat a langyos sütőbe!'''
# '''A kiszáradás után könnyen bonthatók.'''
=== Harmadik módszer ===
# '''Végy egy nagyobb edényt!'''
# '''Tegyél bele vizet!'''
# '''Helyezd a vízbe a diókat!'''
# '''Áztasd őket legalább fél napot!'''
# '''Ezután még vizesen törd fel őket!''' Ebben az esetben a dióbél barna bőre is könnyen eltávolítható.
# '''Ha nem használod fel a dióbeleket azonnal, akkor sütőben szárítsd ki őket!'''
== Tippek ==
* Kísérletezd ki, neked melyik módszerrel a legkönnyebb!
== Amire szükséged lehet ==
* csonthéjas dió
* víz
* só
* kisebb kalapács a töréshez
== Figyelmeztetések ==
* Ha inkább a jól bevált módszereket használnád, semmiképp se törj lakásban a földön diót! Felsérted vele a padlót, valamint a repkedő darabok megkarcolhatják a fafelületeket. Továbbá vigyázz önmagad épségére is, ne érjen baleset!
* Ne hagyd vizesen a diókat, ha nem használod azonnal fel őket, mert megromlanak, penészesek lesznek! Ebben az esetben mindig szárítsd ki őket a sütőben!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/08/27/diotores_konnyeden Diótörés könnyedén]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Fájl:diotores.jpg|right|250px]]A dió finom csemege, sok édesség alapanyaga vagy kísérő „gyümölcse” is lehet. Az egyetlen gond vele viszont az, hogy a megtisztított dióbél még a piacokon is drága, ha pedig héjas diót veszünk, akkor viszont bajlódni kell a feltörésükkel. Bemutatunk 3 egyszerű tippet, mellyel talán megkönnyíthetjük dolgunkat, ha spórolni szeretnénk.
== Lépések ==
=== Első módszer ===
# '''Végy egy nagy lábost!'''
# '''Töltsd meg vízzel, és tedd fel forrni!'''
# '''Tegyél rá egy nagyobb szűrőt!'''
# '''Tedd bele a diókat!'''
# '''Gőzöld meg a csonthéjasokat kb. fél órán át!'''
# '''Ezután egyből kezd őket felbontani!'''
# '''Ha nem használod fel a dióbeleket azonnal, akkor a sütőben szárítsd ki őket!'''
=== Második módszer ===
# '''Végy egy nagyobb edényt!'''
# '''Tegyél bele vizet!'''
# '''Adj a vízhez egy kanál sót!'''
# '''Áztasd a diókat ebben a sós vízben fél napot!'''
# '''Ezután 5 percre tegyük be a diókat a langyos sütőbe!'''
# '''A kiszáradás után könnyen bonthatók.'''
=== Harmadik módszer ===
# '''Végy egy nagyobb edényt!'''
# '''Tegyél bele vizet!'''
# '''Helyezd a vízbe a diókat!'''
# '''Áztasd őket legalább fél napot!'''
# '''Ezután még vizesen törd fel őket!''' Ebben az esetben a dióbél barna bőre is könnyen eltávolítható.
# '''Ha nem használod fel a dióbeleket azonnal, akkor sütőben szárítsd ki őket!'''
== Tippek ==
* Kísérletezd ki, neked melyik módszerrel a legkönnyebb!
== Amire szükséged lehet ==
* csonthéjas dió
* víz
* só
* kisebb kalapács a töréshez
== Figyelmeztetések ==
* Ha inkább a jól bevált módszereket használnád, semmiképp se törj lakásban a földön diót! Felsérted vele a padlót, valamint a repkedő darabok megkarcolhatják a fafelületeket. Továbbá vigyázz önmagad épségére is, ne érjen baleset!
* Ne hagyd vizesen a diókat, ha nem használod azonnal fel őket, mert megromlanak, penészesek lesznek! Ebben az esetben mindig szárítsd ki őket a sütőben!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://sporolok.blog.hu/2014/08/27/diotores_konnyeden Diótörés könnyedén]
[[Kategória:Otthon-kert]]