375
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? == right|250px A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak általában mind é…”
== Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? ==
[[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a [http://www.hogyankell.hu/Baracklekv%C3%A1rt_bef%C5%91zni baracklekvárhoz] hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér éke is ízesítője is lehet.
== Lépések ==
# '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!'''
# '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!'''
# '''Vágjuk fel 4 gerezdre és távolítsuk el a mag körüli részeket!''' Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki.
# '''Kockázzuk fel a gerezdeket vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!'''
# '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!'''
# '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!'''
# '''Adjuk hozzá a cukrot vagy édesítőszert!'''
# '''Öntsünk hozzá a mennyiségnek megfelelő zacskónyi dzsemfixálót!'''
# '''Kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett!'''
# '''Forrás után 10 perc elteltével már kész is!''' Minél tovább forraljuk, annál sűrűbb lekvárt, szinte dzsemet kapunk.
# '''A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe!''' A lekvár egészen az üveg pereméig érjen.
# '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét.
# Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!'''
# '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába, vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne.
# '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal.
# '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek.
== Tippek ==
* Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár.
* Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal, vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat.
* Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma.
* A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük!
* Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatnunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel.
* Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot.
== Amire szükséged lehet ==
3 közepes méretű üveghez:
* 8 db nagyobb méretű alma
* 1 csomag dzsemfix
* 2-3 citrom
* méz vagy cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
* faháj vagy gyömbér az egyedi ízesítéshez
== Figyelmeztetések ==
* A forrásban lévő lekvár sokszor fröcsög, „köpköd”. Vigyázzunk vele, nehogy megégessük magunkat!
* A dunsztolás fontos hőkezelési fázis a befőzések végén, mert ilyenkor tisztítódik meg az üvegben maradt levegő a káros mikroorganizmusoktól, a romlást okozó csíráktól!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/almalekvar Almalekvár]
*[http://www.derecskealma.hu/almalekvar-keszites.html Almalekvár készítés]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunszt Dunszt]
* személyes tapasztalatok :)
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a [http://www.hogyankell.hu/Baracklekv%C3%A1rt_bef%C5%91zni baracklekvárhoz] hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér éke is ízesítője is lehet.
== Lépések ==
# '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!'''
# '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!'''
# '''Vágjuk fel 4 gerezdre és távolítsuk el a mag körüli részeket!''' Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki.
# '''Kockázzuk fel a gerezdeket vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!'''
# '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!'''
# '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!'''
# '''Adjuk hozzá a cukrot vagy édesítőszert!'''
# '''Öntsünk hozzá a mennyiségnek megfelelő zacskónyi dzsemfixálót!'''
# '''Kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett!'''
# '''Forrás után 10 perc elteltével már kész is!''' Minél tovább forraljuk, annál sűrűbb lekvárt, szinte dzsemet kapunk.
# '''A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe!''' A lekvár egészen az üveg pereméig érjen.
# '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét.
# Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!'''
# '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába, vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne.
# '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal.
# '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek.
== Tippek ==
* Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár.
* Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal, vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat.
* Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma.
* A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük!
* Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatnunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel.
* Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot.
== Amire szükséged lehet ==
3 közepes méretű üveghez:
* 8 db nagyobb méretű alma
* 1 csomag dzsemfix
* 2-3 citrom
* méz vagy cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
* faháj vagy gyömbér az egyedi ízesítéshez
== Figyelmeztetések ==
* A forrásban lévő lekvár sokszor fröcsög, „köpköd”. Vigyázzunk vele, nehogy megégessük magunkat!
* A dunsztolás fontos hőkezelési fázis a befőzések végén, mert ilyenkor tisztítódik meg az üvegben maradt levegő a káros mikroorganizmusoktól, a romlást okozó csíráktól!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/almalekvar Almalekvár]
*[http://www.derecskealma.hu/almalekvar-keszites.html Almalekvár készítés]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunszt Dunszt]
* személyes tapasztalatok :)
[[Kategória:Étel-ital]]