106
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250pxA macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan keny…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:Maceszgomboc.jpg|right|250px]]A macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyér. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül a legismertebb a leves betétként felhasznált a maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos kissé hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
== Lépések ==
# A maceszt '''két részre osztjuk'''.
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''' úgy, hogy kicsit habos legyen.
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk.
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
# Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy összeálljon a tészta'''.
# Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
# Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''', klasszikusan abban a '''forró húslevesben''', amihez készítettük.
# Majd '''megesszük'''! :)
== Tippek ==
* Libazsírt kell használni.
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre
*
== Amire szükséged lehet ==
* 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
* 4 evőkanál libazsírra
* 4 tojásra
* Sóra
* Borsra
* Reszelt gyömbérre
* Esetleg petrezselyemzöldre
* Húslevesre
== Figyelmeztetések ==
* Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat
== Kapcsolódó videók ==
script type="text/javascript" src="http://pro.hit.gemius.pl/gstream.js"></script><script type="text/javascript" src="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/silverlightcontrols.js"></script><object id="rtlklub_embedded_video_251437" width="400" height="300" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"><param name="movie" value="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"/><param name="menu" value="false"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="wmode" value="transparent"/><param name="flashvars" value="parameters=http://www.rtlklub.hu/getvideo/251437/embed&skin=http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/skin/skin.xml?v=6&share=true"/><param name="share" value="true"/></object>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/kereses/recept/maceszgomb%C3%B3c A Mindmegette oldalán több receptet is találtok]
* [http://www.mindmegette.hu/macesz-a-keletlen-kenyer-48120 Itt többet olvashattok a macesz eredetéről]
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/macesz A Nosalty oldalán is rengeteg recept van]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Maceszgomboc.jpg|right|250px]]A macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyér. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül a legismertebb a leves betétként felhasznált a maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos kissé hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
== Lépések ==
# A maceszt '''két részre osztjuk'''.
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''.
# Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''' úgy, hogy kicsit habos legyen.
# Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk.
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
# Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy összeálljon a tészta'''.
# Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
# Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''', klasszikusan abban a '''forró húslevesben''', amihez készítettük.
# Majd '''megesszük'''! :)
== Tippek ==
* Libazsírt kell használni.
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre
*
== Amire szükséged lehet ==
* 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
* 4 evőkanál libazsírra
* 4 tojásra
* Sóra
* Borsra
* Reszelt gyömbérre
* Esetleg petrezselyemzöldre
* Húslevesre
== Figyelmeztetések ==
* Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat
== Kapcsolódó videók ==
script type="text/javascript" src="http://pro.hit.gemius.pl/gstream.js"></script><script type="text/javascript" src="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/silverlightcontrols.js"></script><object id="rtlklub_embedded_video_251437" width="400" height="300" type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"><param name="movie" value="http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/flv_player.swf"/><param name="menu" value="false"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="wmode" value="transparent"/><param name="flashvars" value="parameters=http://www.rtlklub.hu/getvideo/251437/embed&skin=http://www.rtlklub.hu/items/flash/player/skin/skin.xml?v=6&share=true"/><param name="share" value="true"/></object>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/kereses/recept/maceszgomb%C3%B3c A Mindmegette oldalán több receptet is találtok]
* [http://www.mindmegette.hu/macesz-a-keletlen-kenyer-48120 Itt többet olvashattok a macesz eredetéről]
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/macesz A Nosalty oldalán is rengeteg recept van]
[[Kategória:Étel-ital]]