Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Gluténmentesen étkezni

8 276 bájt hozzáadva, 2014. június 6., 18:09
Hogyan kell gluténmentesen étkezni?
== Hogyan kell gluténmentesen étkezni? ==

[[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodásának a hatására csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk benne, hogyan kell kivitelezni a gluténmentes diétát.

== Lépések ==

# '''A gluténmentes étrend alapja:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatóak. A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. A feldolgozott élelmiszereknél minden esetben legyünk elővigyázatosak, ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén, mert a glutén jelenlétét szerepeltetni kell azon. Alapvetően glutént tartalmaznak: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
# '''Mire kell odafigyelni:''' napjainkban sok olyan élelmiszerből - amelyeknél kézenfekvő lenne a glutén jelenléte- kaphatóak már nagyon ízletes, gluténmentes alternatívák is. Például kenyerek, tésztafélék vagy édes péksütemények. A speciálisan gluténérzékenyeknek előállított termékek dietetikusok véleménye alapján diétás élelmiszerek minősülnek. A gluténmentes termékeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Bezlepek_hu.png|right|200px][[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].
# '''Mely élelmiszereket nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny?''' Minden olyan élelmiszertől, amely glutén tartalmú összetevőkből áll, tartózkodni kell. Ezek mindenekelőtt a kenyér, pékáru, tészták, sütemények és cereáliák (gabonafélék). Sok késztermék vagy feldolgozott élelmiszerben találhatunk glutént az összetevők között. A jobb és gyorsabb tájékozódáshoz nyújt segítséget, a termékek csomagolásán alkalmazott allergén-ismertető. Ebben a legfontosabb allergéneket (Pl.: glutén-, szója-, tejcukor-, tejfehérje, mogyoró-, szezám-, tojás-, hal-, kagyló-) kell a gyártóknak, az EU szabályozásának megfelelően megjeleníteni. Ez sajnos csak az előrecsomagolt élelmiszereknél lehetséges, a többi termékkel, amelyeket általában piacon vagy a pékségben szerzünk be, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
#* A csicseriborsóliszt, cirokliszt, quinoa liszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.
#* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt pedig a sütemények készítéséhez ajánlott.
#* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
# '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában:''' amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj, gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
# '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán, vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.


== Tippek ==

* Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
* Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával az általa elkészített ételt, amelyet közös körben fogyasztanak el.
* Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
* A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.
* Magunk is eltudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.


== Amire szükséged lehet ==

* Dietetikus vagy táplálkozási szakértő
* Gluténmentes termékek, lisztek
* Orvosi vizsgálat
* Gluténmentes szakboltok, éttermek

== Figyelmeztetések ==

* Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okoz problémát.
* Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át teljesen tartanunk kell a diétát.
* Figyeljünk oda minden termékek címkéire, mert bármi tartalmazhat lisztet, vagy glutént.
* Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.


== Kapcsolódó videók ==

<youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube>
<youtube>6ROObvqTNhw</youtube>
<youtube>z54VCgPUfbs</youtube>
<youtube>lpYOX0J6DUY</youtube>
<youtube>scp7b6nwb_s</youtube>
<youtube>5Fn3TpS5cdg</youtube>
<youtube>t3qU1OJ4upo</youtube>
<youtube>rWjCWKIiXho</youtube>
<youtube>S1NqL-3Kg</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php Gluténmentes diétáról minden fontos információ.]
* [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.]
* [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.]
* [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.]

[[Kategória:Egészség]]
581
szerkesztés