593
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell jegeskávét készíteni? ==
[[Fájl:Cappucino.jpg|right|200px]]A kávé fanatikusok kávéfanatikusok kimondottan szeretik a jeges kávétjegeskávét, ami főleg egy a meleg nyári napon eshet frissítőennapok frissítője, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes íz kombinációt megvalósítanunkízkombinációt elérnünk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét, és így az otthoni elkészítés sem ördöngös. !
== Lépések ==
# '''A jegeskávé alapja és az előkészítése:''' rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
# '''A legjobban elterjedt készítési módszer:''' egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleségjégkásaféleség, amit rengeteg ízben készítenek.# '''Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására:''' nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkezzünk rendelkeznünk az otthon otthoni elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.
# '''Az ital dekorációs változatai:''' egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
# '''A jeges kávé jegeskávé vagy frappé készítése:''' a frappé a jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
# '''Jegeskávé különlegességek:''' amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
#* '''A görög frappé:''' a görög kávé különlegesség kávékülönlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még finom likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.#* '''Az olasz freddófreddo:''' az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.#* '''A vaníliafagylaltos jegeskávé:''' szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is elkészíthetjük otthon könnyedén elkészíthetjük: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.#* '''Brazil jeges csokoládé:''' a brazilok kakaótermelő nemzetként, mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét, és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
#* '''Epres jegeskávé:''' a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.
== Tippek ==
* 5 dkg csokoládé (főző)
* 4 ek cukor
* 2.,5 dl feketekávé (erős, forró)
* 7 dl tej
* 2 dl habtejszín
<youtube>n4PYAlgMmro</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==