593
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? ==
[[Fájl:Milk-splash-10039856.jpg|right|300px]]Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinknak problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünk mögött közérzetünket az ételeinknek nagyban szerepe lehet, és ez nincs másképp a tejtermékekkel semelfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani - , a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Amennyiben ez orvosi vizsgálat alapján kiderül és beigazolódik, abban az esetben Ilyenkor szigorú diétát szükséges kell tartani hosszú időn keresztül. A következőekben cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni , és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
== Lépések ==
# '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő , problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.# '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, és így egyes késztermékeket is. Viszont a laktózérzékenységnél , de az egyedi tűréshatár kérdése lehet meghatározásával beilleszthetjük a tej fogyasztásának beillesztése az tejet étrendünkbe. Amennyiben Ha mégis úgy döntünk, avagy vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak használatafogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.# '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújthatnak nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula - és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is készül tej. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett a gabonákból készült készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas még a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona - vagy szója alapú szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis köles gombóc kölesgombóc lehet.# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer -áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát , és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, egyszerre kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot tartalmaznak alapból, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot istartalmaznak, amik amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben – (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ilyen Ebben az esetben az elsődleges fehérje források fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.# '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, akár orvossal vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul bátran levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket , és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amik amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeliző müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők, és a fehérje -kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
== Tippek ==
* Vezessünk étkezési naplót , és tapasztaljuk ki , melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket , és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek , és mennyi idő múlva érik el a problematikus problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is.!
* A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk.
* Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból, vagy kukoricakeményítőből pudingot.* Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüld Kerüljük a friss sajtokat, pl. mint a ricottaricottát, a lágy - és krémsajtokat és krémsajtok, vagy a túrótúrót.
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
* Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amik amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor bontásában lebontásában és a bélflóra rendezésében.
== Amire szükséged lehet ==
== Figyelmeztetések ==
* A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont a helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetőekmegszüntethetők.* Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítményekkel készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
* Keress Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnálkizárnánk. Az orvos egy tesztel teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatsz megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteid tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.* Kérdezd Kérdezzük meg az orvosodorvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednélszednénk.* Biztosítsd Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.]
* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek A növénytejekről hasznos Hasznos információka növényi tejekről.]* [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje.?]
[[Kategória:Egészség]]