581
szerkesztés
Módosítások
Hogyan kell horchatát készíteni?
== Hogyan kell horchatát készíteni? ==
A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az íz világuk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.
== Lépések ==
=== Rizsből készített horchata ===
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
# Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
# Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe.
=== Mandulából készült horchata ===
# Darálj le 200 gramm héjas mandulát.
# A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet.
# Forrald 1-2 percig egy lábosban.
# Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába.
# A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra.
# Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne.
# Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
# Tedd be pár órára a hűtőbe.
== Tippek ==
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
* Ha nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet.
* Érdemes egy tiszta géz a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
* 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
* 1 teáskanál mandulaaroma
* 200 g héjas mandula
* Víz
* Sűrített tej
== Figyelmeztetések ==
* Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
* Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
* Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
* Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>BGDghBXD3wg</youtube>
<youtube>MA6UoWYVX1s</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.]
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.]
[[Kategória:Étel-ital]]
A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az íz világuk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.
== Lépések ==
=== Rizsből készített horchata ===
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
# Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
# Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe.
=== Mandulából készült horchata ===
# Darálj le 200 gramm héjas mandulát.
# A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet.
# Forrald 1-2 percig egy lábosban.
# Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába.
# A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra.
# Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne.
# Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
# Tedd be pár órára a hűtőbe.
== Tippek ==
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
* Ha nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet.
* Érdemes egy tiszta géz a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
* 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
* 1 teáskanál mandulaaroma
* 200 g héjas mandula
* Víz
* Sűrített tej
== Figyelmeztetések ==
* Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
* Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
* Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
* Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>BGDghBXD3wg</youtube>
<youtube>MA6UoWYVX1s</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.]
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.]
[[Kategória:Étel-ital]]