Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2013-as ország tortát elkészíteni

596 bájt hozzáadva, 2014. március 13., 21:53
nincs szerkesztési összefoglaló
=== Grillázs felvert elkészítése ===
* 3 db tojássárgája
* 3 db tojásfehérje
* 50 g cukor
* 50 g dió grillázs
* 50 g liszt
* 70 g pörkölt darált dió
* 15 g olaj
* 5 g vaníliás cukor
* 1 db citrom héja
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
# A '''felvert''' elkészítése: verjük verjünk fej a 3db tojásfehérjét a az 50g cukorral keményebb habbá, de viszont még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a krémesítsünk fel 3db tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk beössze egy krémmé, majd folyamatos lassú adagolás mellett a 50g lisztet is tegyük belehozzá.# A kész tésztába keverjük öntsünk bele az 15ml olajat, a 1 reszelt citromotcitrom héját, a 5g vaníliás cukrot, a 70g pörkölt darált diót és a 50g dió grillázst.
# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.
=== A ropogós pralinékrém elkészítése ===
* 30 ml víz* 30 g cukor* 7,5 dkg darált dió* 25 g fehércsokoládé* 20 g karamellizált ostyatörmelék# A 30ml vizet a 30g cukorral addig főzzük főzzünk míg egy '''szálpróbát''' tudunk csinálni vele: vagyis a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.# Adjuk hozzá a 7,5 dkg 75g darált diót.
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.
# Tegyük bele a 25g fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g 20g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhetkukoricapehely) keverjük hozzá.
=== A diós krém elkészítése ===
* # 0,5 dl tej* 60 g cukor* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)* 1 db citromhéj* 5 g vaníliás cukor* 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)* 300 g tejszínhab* 120 g pörkölt és finomra őrölt dió# A 5dl tejet a cukrot 60g cukorral és a tojássárgáját 2 tojássárgájával 72 fokig melegítsükmelegítsünk, és tegyük hozzá egy citromnak a citromhéjat héját és a 5g vaníliás cukrot. # Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljuk adagoljunk bele az 20g oldott zselatin (20g zselatint1, a 3 dl vízben kell feloldani), 300g tejszínhabot és a 120g pörkölt, finomra őrölt diót.
=== A mézes krém elkészítése ===
* # 0,5 dl tej* 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)* 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)* 200 g tejszínhab# A 5dl tejet a 80g mézzel és a 2 tojássárgájával melegítsük melegítsünk kb. 72 fokig. # Mikor Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjuk adjunk hozzá az oldott 15 g zselatint (1 dl vízben kell feloldani) és a 200g felvert tejszínhabot.
=== A karamell bevonat elkészítése ===
* 95 g cukor * 150 g tej* 30 g vaj* 6 g keményítő * 12 g hideg víz* 10 g oldott zselatin # Karamellizáljuk Karamellizáljunk meg a 95g cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsük öntsünk hozzá a 150ml tejet és a 30g vajat. # Amikor a cukor feloldódott, oldjuk oldjunk fel a 6g keményítőt hideg vízben, kiforraljuk amiből forraljuk ki a vizet és belekeverjük az keverjünk bele 10g oldott zselatint.
=== A diós roppanós lap elkészítése ===
* 65 ml narancslé (# Forraljunk fel 65ml frissen facsart)* 65 g vaj* 150 g porcukor* 75 g darált dió* 30 g liszt # Forraljuk fel a narancslevet a 65g vajjal és még forrón öntsük tegyünk hozzá a a száraz összetevőketmár előre összekevert 150g porcukrot, amiket már előtte összekevertünk75g darált diót és 30g lisztet.
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A grillázs felvert alapanyagai''':** 3 db tojássárgája** 3 db tojásfehérje** 50 g cukor** 50 g dió grillázs ** 50 g liszt** 70 g pörkölt darált dió** 15 ml olaj** 5 g vaníliás cukor** 1 db citrom héja* '''A ropogós pralinékrém alapanyagai''':** 30 ml víz** 30 g cukor** 75 g darált dió** 25 g fehércsokoládé** 20 g karamellizált ostyatörmelék* '''A diós krém alapanyagai''':** 0,5 dl tej** 60 g cukor** 2 tojás sárgája** 1 db citromhéj** 5 g vaníliás cukor** 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)** 300 g tejszínhab** 120 g pörkölt és finomra őrölt dió* '''A karamell bevonat alapanyagai''':** 95 g cukor ** 150 g tej** 30 g vaj** 6 g keményítő ** 12 g hideg víz** 10 g oldott zselatin* '''A mézes krém alapanyaga''':** 0,5 dl tej** 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)** 2 tojás sárgája** 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)** 200 g tejszínhab* '''A diós roppanós lap alapanyagai''':** 65 ml narancslé (frissen facsart)** 65 g vaj** 150 g porcukor** 75 g darált dió** 30 g liszt* Szakács által használt hőmérő* Alapanyagok
* Tortakarika
* Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel, mert forróak lehetnek!
* Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert összeeshetnek az alapanyagok, illetve gyorsan szilárdulhatnak.
== Kapcsolódó videók ==
581
szerkesztés