581
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
=== Grillázs felvert elkészítése ===
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
# A '''felvert''' elkészítése: verjük verjünk fej a 3db tojásfehérjét a az 50g cukorral keményebb habbá, de viszont még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a krémesítsünk fel 3db tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk beössze egy krémmé, majd folyamatos lassú adagolás mellett a 50g lisztet is tegyük belehozzá.# A kész tésztába keverjük öntsünk bele az 15ml olajat, a 1 reszelt citromotcitrom héját, a 5g vaníliás cukrot, a 70g pörkölt darált diót és a 50g dió grillázst.
# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.
=== A ropogós pralinékrém elkészítése ===
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.
# Tegyük bele a 25g fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g 20g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhetkukoricapehely) keverjük hozzá.
=== A diós krém elkészítése ===
=== A mézes krém elkészítése ===
=== A karamell bevonat elkészítése ===
=== A diós roppanós lap elkészítése ===
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A grillázs felvert alapanyagai''':** 3 db tojássárgája** 3 db tojásfehérje** 50 g cukor** 50 g dió grillázs ** 50 g liszt** 70 g pörkölt darált dió** 15 ml olaj** 5 g vaníliás cukor** 1 db citrom héja* '''A ropogós pralinékrém alapanyagai''':** 30 ml víz** 30 g cukor** 75 g darált dió** 25 g fehércsokoládé** 20 g karamellizált ostyatörmelék* '''A diós krém alapanyagai''':** 0,5 dl tej** 60 g cukor** 2 tojás sárgája** 1 db citromhéj** 5 g vaníliás cukor** 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)** 300 g tejszínhab** 120 g pörkölt és finomra őrölt dió* '''A karamell bevonat alapanyagai''':** 95 g cukor ** 150 g tej** 30 g vaj** 6 g keményítő ** 12 g hideg víz** 10 g oldott zselatin* '''A mézes krém alapanyaga''':** 0,5 dl tej** 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)** 2 tojás sárgája** 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)** 200 g tejszínhab* '''A diós roppanós lap alapanyagai''':** 65 ml narancslé (frissen facsart)** 65 g vaj** 150 g porcukor** 75 g darált dió** 30 g liszt* Szakács által használt hőmérő* Alapanyagok
* Tortakarika
* Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel, mert forróak lehetnek!
* Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert összeeshetnek az alapanyagok, illetve gyorsan szilárdulhatnak.
== Kapcsolódó videók ==