581
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a 2008-as ország tortát tortáját elkészíteni? ==
[[Fájl:20967_Szatmari-szilva-torta_n.jpg|right|300px]]A „Magyarország Tortája” címére címre a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. '''2008'''-ban a '''Szatmári szilvatorta''' lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló ízkombinációíz. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.
== Lépések ==
=== A piskóta elkészítése ===
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
=== A marcipánkrém elkészítése ===
=== A csokikrém elkészítése ===
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a 20g feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
=== Szilvapálinkás szirup ===
=== A torta összeállítása ===
# A mind 3 Mindhárom piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g).
# Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá.
# A karikába helyezünk egy megkent piskótát és a csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére.
# Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét.
# Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet csokikrémet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg).
# Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok és eszközök'''A piskóta alapanyagai''':** 340g aszalt szilva** 60ml Casino Rum** 70g finom dió** 120g vaj ** 120g porcukor** 3 egész tojás** 140g liszt ** 5g sütőpor** 5g fahéj ** 7g citromhéjreszelék** 3g só** 1db vaníliarúd
* 23 cm-es tortakarika
* '''A marcipánkrém alapanyagai''':
** 130 ml tej
** 5 tojássárgája
** 100 g marcipán
** 110 dkg keserű marcipán
** 220 dkg cukor
** 130 g tejszínhab
** 30 g főzött zselatin
* '''A csokikrém alapanyagai''':
** 90 ml tej
** 5 tojássárgája
** 30 g kakaómassza
** 60 g cukor
** 100 g tejszínhab
** 20 g főzött zselatin
* '''A szilvapálinkás szirup alapanyaga''':
** 30 ml eredeti szilvapálinka
** 30 ml cukorszirup (50 %-os)