Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Humuszt készíteni

29 bájt törölve, 2014. február 17., 16:22
Hogyan kell humuszt készíteni?
[[Fájl:Jjj.jpg|right]]
A magyar gasztronómia a köretek tekintetében igen csak szegényes választékú, így a krumpli, rizs és tészta triumvirátusban ez ki is merül kis hazánkban.
A keleti, az arab és az indiai kultúrákban igen sokféle gabonával találkozhatunk, amiket szintén köretként használnak fel. Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és minél gyakrabban illesztjük be az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy '''humusz''', falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is: vagyis , a '''csicseriborsó'''. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag '''B1, B6''' és '''E vitaminokban''', valamint '''vasat''', '''magnéziumot, cinket''' és '''folsavat''' is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje-, szánhidrát - és rost forrásrostforrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofán tartalma miatt ajánlják depresszióban, vagy kimerültségbenszenvedőknek. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető is a búzaliszt is vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret, avagy vagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha humuszkrémet kenünk humusz krémet kenünk és azzal gazdagítjuk. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsósborsos, nem beszélve a tartósítószerekről, amiket beletesznek. Viszont az otthonunkban, pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt.
== Lépések ==
593
szerkesztés