Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Humuszt készíteni

116 bájt hozzáadva, 2014. február 15., 11:14
Lépések
#* 2 evőkanál '''olívaolaj'''
#* 3 evőkanál '''szezámkrém (tahini)'''
#* '''só''' és ,'''bors''', '''pirospaprika'''
#* a csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban
# Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. A hozzávalók: 2-3 csomag '''szezámmag''', 2-3 teáskanál '''pirospaprika''', '''olívaolaj ''' és némi ''''''.
# '''A tahini elkészítése:''' serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagokat, kb. 2-3 perc elég lesz neki, ne égessük oda. Öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le, akkor jó ha szinte por állágú lesz. Egy kistányérba öntsük ki, és tegyük bele a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk meg. Folyamatos lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja a szezám, és így addig kevergessük, míg krémes állagú nem lesz.
# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény nyers csicseriborsót hideg vízben kb 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, s majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.
# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat kis apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajat, addig míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk , pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. Létezik egyéb változat is: a szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele rakni. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét.
== Tippek ==
Névtelen felhasználó