Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Mézes likőrt készíteni

1 931 bájt hozzáadva, 2014. január 24., 10:01
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? == Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-f…”
== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? ==

Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amely akár a megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas.

== Lépések ==

#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
#Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk érni, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
#Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára díszítésként kössünk egy-két fahájrudat.


== Tippek ==

*Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
*Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
*Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.

== Amire szükséged lehet ==

*fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
*egy tasak darabos fahéj
*egy tasak egész szegfűszeg
*40 dkg méz
*7 dl gyümölcspálinka vagy vodka

== Figyelmeztetések ==

*Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
*Tartsuk be az érlelési időt!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés