532
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kovászos uborkát készíteni? == rightA savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítés…”
== Hogyan kell kovászos uborkát készíteni? ==
[[Fájl:Kovaszos_uborka.jpg|right]]A savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítésű savanyúságnál pedig nincs is finomabb. A kovászos uborka elkészítése nem túl nehéz, és bár több napot kell rá várni, megéri.
== Lépések ==
# '''Uborkavásárlás:''' Akinek van otthon konyhakertje, az szerencsés, a többiek a piacon is beszerezhetik a kovászolni való uborkát. Vigyázzunk, hogy sárga uborkákat ne válasszunk, azok már nem alkalmasak arra, hogy eltegyük! Szép, egészséges és érett darabokat válogassunk össze, lehetőleg közepes méretűeket!
# '''Az uborka előkészítése:''' Jó alaposan mossuk át az uborkát, majd vágjuk le a két végét! Ezután hosszában vágjuk be úgy, hogy majdnem végigér a vágás! Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalról is vágjuk ketté, szintén majdnem végig (a két vágás merőleges legyen egymásra)! Így nem esik szét, de sokkal jobban át tudja majd járni a sós víz.
# '''Az üvegek előkészítése:''' A befőttes üveget alaposan mossuk át, majd tegyünk az aljára kaprot! Erre jöhet a már bevágott uborka. Jó szorosan tegyük az uborkákat, ha marad egy kis rés, oda tegyünk egy kisebb darabot!
# '''Jöhet a fokhagyma:''' 1 nagy fej fokhagymát pucoljunk meg, majd a gerezdeket dobáljuk rá az uborkára. Ezután egy újabb csokor kaprot helyezzünk az uborka tetejére!
# '''Végül jöhet a kenyér:''' A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret!
# '''Sós víz:''' A felöntéshez sós vizet használunk. Forraljunk fel annyi liter vizet, ahány literes a befőttes üveg! Adjunk minden liter vízhez kb. 3-4 dkg sót! A felforralt, majd visszahűtött sós vizet öntsük rá a már bekészített uborkára úgy, hogy teljesen ellepje a kenyeret is! Az egészet takarjuk le egy kis tányérral!
# '''Érlelés:''' A befőttes üvegeket tegyük ki a napra! A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
# '''Leszűrés:''' Ha megérett az uborka, szedjük ki, majd szűrjük le a levét! Az üvegből vegyük ki a kaprot és a kenyeret, tegyük vissza az uborkákat, majd öntsük vissza rá a leszűrt lét! Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!
== Tippek ==
* A kenyeret érdemes fapálcikával leszorítani, mert ha megszívja magát a vízzel, a tetején fog úszni.
* Miután leszűrtük az uborka levél, érdemes újra felforralni, visszahűteni, és úgy rátenni az uborkára, így az tovább fog elállni.
== Figyelmeztetések ==
* Ha kilóg az uborka a sós vízből, akkor kiszáradhat. Ezért, ha a kilátszanak a felső uborkák, pótoljuk a sós vizet!
== Amire szükséged lehet ==
* Kovászolni való uborka
* Nagy (5 literes) befőttes üvegek
* 2 csokor kapor
* Kenyér
* Só+víz
* 1 nagy fej fokhagyma
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* Családi recept
* [http://www.mindmegette.hu/kovaszos-uborka.recept Mindmegette: Kovászos uborka recept]
* [http://www.noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=743:kovaszos-uborka-keszitese&catid=6:receptek&Itemid=9 NőiNetCafé: Kovászos uborka készítése]
* [http://www.viragkotorita.hu/kovaszos-uborka-keszitese-kepekkel-ilusztralva/ Virágkötő blog: Kovászos uborka készítése képekkel illusztrálva]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Kovaszos_uborka.jpg|right]]A savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítésű savanyúságnál pedig nincs is finomabb. A kovászos uborka elkészítése nem túl nehéz, és bár több napot kell rá várni, megéri.
== Lépések ==
# '''Uborkavásárlás:''' Akinek van otthon konyhakertje, az szerencsés, a többiek a piacon is beszerezhetik a kovászolni való uborkát. Vigyázzunk, hogy sárga uborkákat ne válasszunk, azok már nem alkalmasak arra, hogy eltegyük! Szép, egészséges és érett darabokat válogassunk össze, lehetőleg közepes méretűeket!
# '''Az uborka előkészítése:''' Jó alaposan mossuk át az uborkát, majd vágjuk le a két végét! Ezután hosszában vágjuk be úgy, hogy majdnem végigér a vágás! Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalról is vágjuk ketté, szintén majdnem végig (a két vágás merőleges legyen egymásra)! Így nem esik szét, de sokkal jobban át tudja majd járni a sós víz.
# '''Az üvegek előkészítése:''' A befőttes üveget alaposan mossuk át, majd tegyünk az aljára kaprot! Erre jöhet a már bevágott uborka. Jó szorosan tegyük az uborkákat, ha marad egy kis rés, oda tegyünk egy kisebb darabot!
# '''Jöhet a fokhagyma:''' 1 nagy fej fokhagymát pucoljunk meg, majd a gerezdeket dobáljuk rá az uborkára. Ezután egy újabb csokor kaprot helyezzünk az uborka tetejére!
# '''Végül jöhet a kenyér:''' A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret!
# '''Sós víz:''' A felöntéshez sós vizet használunk. Forraljunk fel annyi liter vizet, ahány literes a befőttes üveg! Adjunk minden liter vízhez kb. 3-4 dkg sót! A felforralt, majd visszahűtött sós vizet öntsük rá a már bekészített uborkára úgy, hogy teljesen ellepje a kenyeret is! Az egészet takarjuk le egy kis tányérral!
# '''Érlelés:''' A befőttes üvegeket tegyük ki a napra! A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
# '''Leszűrés:''' Ha megérett az uborka, szedjük ki, majd szűrjük le a levét! Az üvegből vegyük ki a kaprot és a kenyeret, tegyük vissza az uborkákat, majd öntsük vissza rá a leszűrt lét! Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!
== Tippek ==
* A kenyeret érdemes fapálcikával leszorítani, mert ha megszívja magát a vízzel, a tetején fog úszni.
* Miután leszűrtük az uborka levél, érdemes újra felforralni, visszahűteni, és úgy rátenni az uborkára, így az tovább fog elállni.
== Figyelmeztetések ==
* Ha kilóg az uborka a sós vízből, akkor kiszáradhat. Ezért, ha a kilátszanak a felső uborkák, pótoljuk a sós vizet!
== Amire szükséged lehet ==
* Kovászolni való uborka
* Nagy (5 literes) befőttes üvegek
* 2 csokor kapor
* Kenyér
* Só+víz
* 1 nagy fej fokhagyma
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* Családi recept
* [http://www.mindmegette.hu/kovaszos-uborka.recept Mindmegette: Kovászos uborka recept]
* [http://www.noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=743:kovaszos-uborka-keszitese&catid=6:receptek&Itemid=9 NőiNetCafé: Kovászos uborka készítése]
* [http://www.viragkotorita.hu/kovaszos-uborka-keszitese-kepekkel-ilusztralva/ Virágkötő blog: Kovászos uborka készítése képekkel illusztrálva]
[[Kategória:Étel-ital]]