532
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sajtkrémes hagymalevest készíteni? == A hagymaleves és a sajtkrémleves külön-külön is nagyon finom, de együtt még ennél is jobb. Ráadásul min…”
== Hogyan kell sajtkrémes hagymalevest készíteni? ==
A hagymaleves és a sajtkrémleves külön-külön is nagyon finom, de együtt még ennél is jobb. Ráadásul mindössze 20 perc alatt készen van, ezután már csak a dicséretek besöprése a dolgunk. Az alábbi receptben megadott mennyiségek 4 főre szólnak.
== Lépések ==
# '''A hagyma előkészítése:''' Kb. 50 dkg hagymát és a 1 szál póréhagymát megpucolunk, megtisztítunk, majd felkarikázunk.
# '''Párolás:''' Vajon (vagy ha jobban szeretjük, sütőmargarinon), fedő alatt, kis lángon üvegesre pároljuk a hagymát és a póréhagymát.
# '''Felengedés:''' A megpárolt hagymát kb. 1,5 liter vízzel felengedjük, hozzáteszünk egy húsleveskockát, majd sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
# '''Jöhet a sajtkrém:''' Adjunk a leveshez 15-20 dkg natúr krémsajtot, majd alaposan főzzük össze, amíg a krémsajt teljesen feloldódik!
# '''A kísérő előkészítése:''' 8 szelet kenyeret megszórunk reszelt sajttal (esetleg szeletelt sajtot teszünk rá), majd sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
# '''Tálalás:''' A levest melegen fogyasszuk! Szedjük át egy szép tálba (persze egy szokásos vasárnapi ebéden ez a lépés elhagyható), majd tálaljuk fel! Jó étvágyat!
== Tippek ==
* A sárgás színű vaj szép színt kölcsönöz a levesnek, ezért margarin helyett jobb azt használni.
* Aki nagyon szereti a sajtot, a feltálalt meleg levesbe reszelt sajtot is szórhat. A felolvadt sajt még finomabb ízt ad az ételnek.
* Ha nem szeretnénk kenyeret fogyasztani a leves mellé, helyette levesgyöngyöt is felszolgálhatunk, ami a levesbe szórva szintén nagyon ízletes.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 dkg vöröshagyma
* 1 szál póréhagyma
* 8 szelet kenyér
* 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
* 1 húsleveskocka
* 15-20 dkg natúr krémsajt (natúr)
* 15 dkg trapista (vagy más sajt, amit szeretnénk ráolvasztani a kenyérre)
* só
* bors
* 1,5 l víz
== Figyelmeztetések ==
* A hagyma párolásakor vigyázzunk, hogy nehogy megbarnuljon, csak pároljuk meg! Különben nem lesz olyan szép színe a levesnek, és az ízét is kicsit kesernyéssé teheti.
* A húsleveskocka és a sajtkrém is sós lehet, ezért a sózással óvatosan bánjunk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Családi recept
[[Kategória:Étel-ital]]
A hagymaleves és a sajtkrémleves külön-külön is nagyon finom, de együtt még ennél is jobb. Ráadásul mindössze 20 perc alatt készen van, ezután már csak a dicséretek besöprése a dolgunk. Az alábbi receptben megadott mennyiségek 4 főre szólnak.
== Lépések ==
# '''A hagyma előkészítése:''' Kb. 50 dkg hagymát és a 1 szál póréhagymát megpucolunk, megtisztítunk, majd felkarikázunk.
# '''Párolás:''' Vajon (vagy ha jobban szeretjük, sütőmargarinon), fedő alatt, kis lángon üvegesre pároljuk a hagymát és a póréhagymát.
# '''Felengedés:''' A megpárolt hagymát kb. 1,5 liter vízzel felengedjük, hozzáteszünk egy húsleveskockát, majd sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
# '''Jöhet a sajtkrém:''' Adjunk a leveshez 15-20 dkg natúr krémsajtot, majd alaposan főzzük össze, amíg a krémsajt teljesen feloldódik!
# '''A kísérő előkészítése:''' 8 szelet kenyeret megszórunk reszelt sajttal (esetleg szeletelt sajtot teszünk rá), majd sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
# '''Tálalás:''' A levest melegen fogyasszuk! Szedjük át egy szép tálba (persze egy szokásos vasárnapi ebéden ez a lépés elhagyható), majd tálaljuk fel! Jó étvágyat!
== Tippek ==
* A sárgás színű vaj szép színt kölcsönöz a levesnek, ezért margarin helyett jobb azt használni.
* Aki nagyon szereti a sajtot, a feltálalt meleg levesbe reszelt sajtot is szórhat. A felolvadt sajt még finomabb ízt ad az ételnek.
* Ha nem szeretnénk kenyeret fogyasztani a leves mellé, helyette levesgyöngyöt is felszolgálhatunk, ami a levesbe szórva szintén nagyon ízletes.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 dkg vöröshagyma
* 1 szál póréhagyma
* 8 szelet kenyér
* 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
* 1 húsleveskocka
* 15-20 dkg natúr krémsajt (natúr)
* 15 dkg trapista (vagy más sajt, amit szeretnénk ráolvasztani a kenyérre)
* só
* bors
* 1,5 l víz
== Figyelmeztetések ==
* A hagyma párolásakor vigyázzunk, hogy nehogy megbarnuljon, csak pároljuk meg! Különben nem lesz olyan szép színe a levesnek, és az ízét is kicsit kesernyéssé teheti.
* A húsleveskocka és a sajtkrém is sós lehet, ezért a sózással óvatosan bánjunk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Családi recept
[[Kategória:Étel-ital]]