Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Narancslikőrt készíteni

3 351 bájt hozzáadva, 2013. december 23., 16:18
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell narancslikőrt készíteni? == Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készít…”
== Hogyan kell narancslikőrt készíteni? ==

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az alkohol sem, de a jól megszokott pezsgő, bor, röviditalok mellett házi készítésű likőrrel is megkínálhatjuk a vendégeinket, de szép, feldíszített üvegben akár ajándékba is adhatjuk. A saját készítésű likőrben a narancs és a rozmaring különleges párosa találkozik.


== Lépések ==

#Főzzünk szirupot a cukorból és a kevés vízből, amelyet hagyjunk kihűlni, majd öntsük hozzá a vodkát!
#Hámozzuk meg a narancsokat és a citromot, majd vágjuk fel őket vékony karikákra! Az egyik narancs héját ne dobjuk ki, hanem daraboljuk fel, mert még szükségünk lesz rá.
#Tegyük egy jól zárható edénybe vegyesen a citrusszeleteket és a narancshéj-darabokat, és öntsük fel a vodkás sziruppal!
#Hagyjuk lefedve két hétig (pl. hűtőszekrényben) a vodkás keveréket, amit naponta alaposan keverjünk át!
#Vegyük ki két hét után a vodkás léből a gyümölcs- és héjdarabokat, a levet pedig egy nagyon sűrű szűrőn szűrjük át, hogy megszabaduljunk a gyümölcsrostoktól! Az első szűrés után érdemes egy anyagdarabon (pl. vászon, organza) is átszűrni a félig kész likőrt, hogy valóban tiszta levet kapjunk.
#Szerezzünk be kisebb-nagyobb, formás üvegeket (pl. pálinkás), amelyekbe csúsztassunk narancshéjból kivágott karikákat (3-4 db), majd dugjunk az üvegekbe – a narancshéj-karikákon keresztül – egy-egy friss rozmaringágat! A narancshéj és a rozmaring nemcsak ízesítőként szolgál, hanem az üveget is remekül díszítik.
#Öntsük az üvegekbe a narancslikőrt, zárjuk le őket parafadugóval, és hagyjuk őket még két hétig állni! Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a narancslikőr összeérjen a rozmaringgal, amelynek aromájával teljesedik ki igazán a likőr íze.

== Tippek ==

*Narancshéj-karikát úgy készíthetünk, ha vágunk egy vékony narancskarikát, majd egy hegyes késsel, a héj melletti fehér rész mentén kivágjuk a narancs húsát. Ha szükséges, akkor egy éles késsel még jobban levághatjuk a héjról a fehér részt.
*Karikák helyett megcsavart narancshéj-csíkokat is tehetünk az üvegekbe.
*Ha vékony az üveg szája, akkor egy hurkapálcika vagy egy vékonyabb evőpálcika segítségével könnyen bele tudjuk csúsztatni az üvegbe a narancshéj-karikákat és a rozmaringágat.
*A leszűrt likőrből visszamaradt gyümölcsdarabokból kiváló dzsemet készíthetünk, amely jól illik az ünnepi menükhöz, desszertekhez is. A citrusdarabokat főzzük fel ízlés szerint 3-5 evőkanál cukorral, és ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.
*Az üveg nyakát körbekötözhetjük szalaggal, madzaggal vagy rafiával, köthetünk rá masnit, valamint szárított narancskarikát és egy kis csokor friss rozmaringot.

== Amire szükséged lehet ==

*20 dkg cukor
*0,5 dl víz
*0,5 l vodka
*3 narancs (+ a narancshéjkarikákhoz egy narancs héja)
*1 citrom
*rozmaringágak

== Figyelmeztetések ==

*Tartsuk be az „érési időtartamokat”!
*Csak friss rozmaringot használjunk!
*Ne ijedjünk meg, ha másnapra az üveg aljára ülepedik egy kis visszamaradt rost.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*Saját recept, saját tapasztalatok

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés