Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Birsalmasajtot készíteni

3 379 bájt hozzáadva, 2013. december 5., 16:12
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell birsalmasajtot készíteni? == A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyan…”
== Hogyan kell birsalmasajtot készíteni? ==

A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyanis magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Emellett erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Télre befőttet vagy akár „sajtot” is készíthetünk belőle. Utóbbi csemege receptjét mutatjuk be cikkünkben.


== Lépések ==

#Mossuk meg a birsalmákat, dörzsöljük le alaposan a héján található szőrt! A birsalmákat nem kell meghámozni.
#Vágjuk fel apró kockákra a birsalmákat, amiket tegyünk egy főzőedénybe, majd kevés vízben pároljuk őket puhára. Párolás közben néha kevergessük meg.
#Turmixoljuk össze egy botmixer segítségével a puhára párolt birsalma-darabokat.
#Adjunk a kb. 1 liternyi birsalmapéphez 2 bögre kristálycukrot, amivel kb. 20-30 percen keresztül, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a masszát. Ha már vulkánszerűen elkezd pöfögni a birsalmapép, akkor vegyük le a tűzről, mert gyorsan leég!
#Keverjünk a sűrűre főzött birsalmapépbe dió- és/vagy manduladarabokat, illetve aszalt gyümölcsöket, így sokkal ízletesebb birsalmasajtot kapunk!
#Öntsük ki egy sütő/zsírpapírral bélelt, enyhén olajozott műanyag tálcára 2,5-3 cm magasan a birsalmapépet.
#Tegyük meleg, száraz helyre (pl. radiátorra, kandalló vagy cserépkályha tetejére) a tálcát, és egy napig szárítsuk a birsalmasajtot!
#Borítsuk ki egy deszkára a megdermedt birsalmasajtot, amit tetszés szerint vágjunk fel például kisebb-nagyobb kockákra.
#Szárítsuk tovább meleg, száraz helyen még 1,5-2 hétig a birsalmasajtokat! Ne halmozzuk őket egymásra, hanem egymás mellett helyezzük el őket a sütő/zsírpapírral bélelt tálcán.
#Csomagoljuk be a kiszárított birsalmakockákat sütő/zsírpapírba, így még hetekig fogyaszthatjuk őket.

== Tippek ==

*A magok helyett vagy mellett fahéjjal is ízesíthetjük a birsalmasajtot.
*Sütemények tésztájába és töltelékébe is felhasználhatjuk a birsalma-darabokat.
* Sült szárnyasok mellé köretként is kínálhatjuk.
*Különböző formájú sütemény-szaggatókkal (pl. mézeskalács-figura, hold) is feldarabolhatjuk a megdermedt birsalmasajtot.
*Karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet ez a téli csemege. Csomagoljuk be a birsalmasajtokat (kockákat, egyéb formájúakat) szép papírba, vagy tegyük őket ünnepi mintájú kis papírzacskóba vagy organzából készült zsákocskába!

== Amire szükséged lehet ==

*birsalma (annyi, hogy kb. egy liternyi pépet tudjunk belőle főzni)
*2 bögre kristálycukor
*ízesítő anyagok (pl. magok)
*sütő/zsírpapírral bélelt műanyag tálca

== Figyelmeztetések ==

*A birsalmapép főzés közben könnyen leéghet, ezért folyamatosan kevergessük, és amikor már elkezd pöfögni, akkor azonnal vegyük le a tűzhelyről!
*Ne fémtálcára és ne is alufóliára öntsük ki a birsalmasajtot, mert a szárítása során ezektől megfeketedik!
ell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* Saját recept, saját tapasztalatok

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés