1 859
szerkesztés
Módosítások
→Tippek
== Tippek ==
*[http://www.hogyankell.hu/M%C3%A9zeskal%C3%A1csot_s%C3%BCtni/ Hogyan kell mézeskalácsot sütni?]
*Nyomózsákot úgy készíthetünk sütő- vagy zsírpapírból, hogy kivágunk a papírból egy 20 cm-es négyzetet, amit átlósan félbevágunk, és így két háromszöget kapunk. Az egyik háromszög hosszabb oldala legyen távolabb tőlünk, aminek a bal oldali sarkát a hozzánk legközelebb eső sarokra hajtjuk át, hogy tölcsért kapjunk. A jobb kezünkbe lévő sarkot pedig a tölcsérre hajtjuk. A sarkokat pontosan egymásra illesztjük, és többször behajtjuk, hogy rögzítsük a zsákot. A másik háromszöggel ugyanezt tesszük, így két nyomózsákot is tudunk egyszerre készíteni.
*Érdemes letakarva néhány napig hűtőszekrényben tárolni a cukormázat és csak ezután díszíteni vele a mézeskalácsokat.
*A fel nem használt cukormázat lezárt edényben és hűtőszekrényben tárolva még egy-két napig megőrizhetjük, azonban használat előtt keverjük át.
*A mézeskalácsokat habcsőbe töltött cukormázzal és különböző mintát adó kinyomókkal is díszíthetjük.
*Akár előre elkészített díszítőelemeket (pl. fenyőág, masni, virág) is ragaszthatunk a mézeskalácsokra. Ezeket szintén habcső és különböző mintát adó kinyomó fejek segítségével készíthetjük el. Ehhez azonban sűrűbb cukormázat kell kikevernünk, amihez érdemes egy teáskanálnyi étkezési keményítőt is adni, mert törékenyebb díszítőelemeket készítünk. A formákat nyomjuk egy sütőpapírbasütőpapírra, és hagyjuk megszáradni.*Ha a nyers tésztán elfelejtettünk lyukat készíteni, akkor a kisült tésztát is óvatosan át tudjuk fúrni óvatosan egy nagyobb tűvel vagy egy hegyes hurkapálcikával. A lyukon pedig cérnát, madzagot vagy szalagot fűzhetünk át, így már fel tudjuk akasztani a mézeskalácsot.
*Ha nem szeretnénk kidíszíteni a mézeskalács figurákat, akkor is érdemes a sütés előtt tojásfehérjével megkenni őket, mert így szép fényesek lesznek.