1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni? == Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes süt…”
== Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni? ==
Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.
== Lépések ==
#'''Mézes lapok:'''
##Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.
##A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
##A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.
##A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.
#'''Mákos piskóta:'''
##A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.
##A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.
##Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!
##Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
#'''Krém:'''
##5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.
##A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.
##Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
#'''A süti:'''
##Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.
##A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.
##Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.
##Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.
##A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.
##A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
##Ezután a már teljesen kihűlt sütit, lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.
== Tippek ==
*Mézeskalács fűszert is érdemes a mézes lapok alapanyagához tenni, mert ettől még fűszeresebbé válik a tészta.
== Amire szükséged lehet ==
*''A mézes laphoz:''
**30 dkg liszt,
**10 dkg cukor,
**1 kk. szódabikarbóna,
**4 ek. méz,
**6 dkg vaj,
**2 db tojás
*''A mákos piskótához:''
**6 tojás,
**18 dkg cukor,
**3 ek. víz,
**0,5 dl olaj,
**12 dkg liszt,
**fél csomag sütőpor,
**10 dkg őröletlen mák
*''A krémhez:''
** 7 dl tej,
**2 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor,
**2 tojássárgája,
**30 dkg vaj
*''A süti tetejére:''
**2 maroknyi dióbél,
**15 dkg étcsokoládé
== Figyelmeztetések ==
*A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben.:)
*A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére
[[Kategória:Étel-ital]]
Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.
== Lépések ==
#'''Mézes lapok:'''
##Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.
##A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
##A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.
##A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.
#'''Mákos piskóta:'''
##A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.
##A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.
##Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!
##Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
#'''Krém:'''
##5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.
##A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.
##Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
#'''A süti:'''
##Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.
##A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.
##Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.
##Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.
##A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.
##A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
##Ezután a már teljesen kihűlt sütit, lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.
== Tippek ==
*Mézeskalács fűszert is érdemes a mézes lapok alapanyagához tenni, mert ettől még fűszeresebbé válik a tészta.
== Amire szükséged lehet ==
*''A mézes laphoz:''
**30 dkg liszt,
**10 dkg cukor,
**1 kk. szódabikarbóna,
**4 ek. méz,
**6 dkg vaj,
**2 db tojás
*''A mákos piskótához:''
**6 tojás,
**18 dkg cukor,
**3 ek. víz,
**0,5 dl olaj,
**12 dkg liszt,
**fél csomag sütőpor,
**10 dkg őröletlen mák
*''A krémhez:''
** 7 dl tej,
**2 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor,
**2 tojássárgája,
**30 dkg vaj
*''A süti tetejére:''
**2 maroknyi dióbél,
**15 dkg étcsokoládé
== Figyelmeztetések ==
*A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben.:)
*A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére
[[Kategória:Étel-ital]]