Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Körtebefőttet készíteni

3 456 bájt hozzáadva, 2013. november 8., 13:57
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell körtebefőttet készíteni? == Ősszel a kertből vagy a piacról érdemes beszerezni néhány kiló körtét, hogy ízletes befőttet készítsünk belő…”
== Hogyan kell körtebefőttet készíteni? ==

Ősszel a kertből vagy a piacról érdemes beszerezni néhány kiló körtét, hogy ízletes befőttet készítsünk belőle. Egy körtebefőtt mindig jól jön a téli hónapokban. Felhasználhatjuk süteményekhez vagy ebéd utáni desszertként, könnyed vacsoraként is fogyaszthatjuk.


== Lépések ==
=== Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve ===
#'''Készítsük elő a körtéket!''' Alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg a félérett körtéket. Ezután negyedeljük őket, vegyük ki a magházukat, majd a negyedelt körtedarabokat tegyük citromos vízbe. A citromos vízben való áztatásra azért van szükség, hogy ne barnuljon meg a körte, amíg feldolgozásra kerül.
#'''Főzzünk szirupot!''' A vízből, a cukorból, az őrölt szegfűszegből, valamint a befőtt-tartósítóból készítsünk szirupot, amelybe facsarjunk bele egy citrom levét.
#'''Puhítsuk meg a körtedarabokat!''' A szirupban pár perc alatt gyöngyözésig forraljuk a körtéket, hogy megpuhuljanak.
#'''Adagoljuk kisebb-nagyobb üvegekbe a körtedarabokat!''' Egy szűrőkanál segítségével vegyük ki a szirupból a körtedarabokat, tegyük őket tiszta üvegekbe, majd öntsük rájuk a forró szirupot és zárjuk le légmentesen az üvegeket.
#'''Alkalmazzunk száraz dunsztolást!''' Párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a forró, körtével megtöltött üvegeket.
=== Körtebefőtt vaníliával ízesítve ===
#Hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd áztassuk citromos vízben a körtéket.
#Főzzünk szirupot a vízből és a cukorból, amelyet ízesítsünk egy kis reszelt citromhéjjal és vaníliával, majd adjunk hozzá egy kevés tartósítószert.
#Tegyük üvegekbe a körtedarabokat és öntsük fel őket a frissen főzött sziruppal!
#Dunsztoljuk nedvesen az üvegeket, azaz tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a körtedarabok feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.

== Tippek ==

*Tartósítószer használata helyett csak nedves vagy száraz dunsztolással is megfelelően tartósíthatjuk a befőttet.
*További fűszerek (pl. fahéj, ánizs, csili) hozzáadásával is kísérletezhetünk, hogy még pikánsabb körtebefőttet kapjunk.

== Amire szükséged lehet ==

*''Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve''
**3 kg félérett körte
**1 l víz
**30 dkg kristálycukor
**fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
**egy citrom leve
**1 tasak befőtt-tartósító
*''Körtebefőtt vaníliával ízesítve''
**1 kg körte
**5 dl víz
**30 dkg cukor
**vanília
**reszelt citromhéj
**egy csipetnyi tartósítószer

== Figyelmeztetések ==

*Mindig egészséges körtéket használjunk! Ha akadnak kisebb hibák a körtén, akkor azokat egy hegyes kés segítségével alaposan távolítsuk el!
*Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>8kggQPnA0cE</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
*[http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/oszi-finomsag-kortebefott/ Őszi finomság - körtebefőtt]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés