Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Rendszerezni az ételt a hűtőszekrényben

3 344 bájt hozzáadva, 2013. november 4., 17:17
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == 300pxVeled is gyakran megesik, hogy hosszú percekig kell kutakodnod a hűtőszekrényben, mert nem talál…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==

[[Fájl:huto-rendszerezes.png|300px]]Veled is gyakran megesik, hogy hosszú percekig kell kutakodnod a hűtőszekrényben, mert nem találod, amire éppen szükséged van? Vagy éppen megromlanak a dolgaid, mert már nem is emlékeztél rá, hogy van otthon vaj vagy éppen paradicsom? Akkor ez a cikk neked szól!

== Lépések ==

# '''Kezdd a legelején: tisztítsd ki a hűtőt!''' Vegyél ki mindent a hűtőből, és dobd ki azokat a dolgokat, amik már megromlottak. Majd szépen tisztítsd ki az egészet.
# '''Kategorizáld a hűtőd tartalmát.''' A kategóriák legyenek egyszerűek, könnyen megjegyezhetőek és használhatóak. Attól függően, hogy te magad mit tartasz a háztartásodban, változhatnak a kategóriák, de íme egy alapvető besorolás:
#* Gyümölcs: jellemzően kisebb helyet foglal el, mint a zöldségek, kevesebb páratartalomra van szüksége, néhány gyümölcs (pl. a banán) pedig nem hűthető.
#* Zöldségek: általában célszerű a fiókos részben tartani, mivel több nedvességre van szüksége (a gombákat azonban ne tartsuk így, mert nyálkásodik), emellett többnyire nagyobb helyet foglalnak el, mint a gyümölcsök.
#* Hús, hal: mindig egy külön rekeszt vagy polcot szánjunk ezeknek, hogy a vér és egyéb nedvesség ne csepegjen rá más ételre.
#* Tojás és tejtermékek.
#* Készételek, maradékok: itt tarthatjuk a maradékot, ami például az előző esti vacsorából megmaradt, de a nyitott üvegeket is, pl. a lekvárt, a savanyúságot.
# '''Címkézd fel a hűtőszekrény polcait, rekeszeit.''' Ez segít abban, hogy ne felejtsd el, minek hol a helye, illetve mások számára is megkönnyíti a rendszerezést.
#* Bizonyított, hogy megvannak azok a helyek a hűtőben, ahol egy adott élelmiszer az optimális hűtő hatást kapja. Ez függ a hűtő típusától, de általában elmondható, hogy az ajtó a legmelegebb, ráadásul minden ajtónyitáskor meleg levegő éri az itt tárolt ételt. A fagyasztóhoz közeli polc a leghidegebb. A fiókos rész alul általában szintén melegebb, így a fölötte lévő polc is. A húsok, halak legjobban középhőmérsékleten tarthatók el, így elkerülhető a fagyás, ugyanakkor megvan a veszélye, hogy más ételre csöpög belőlük valami.
# '''Helyezd vissza az élelmiszereket a hűtőbe a különböző kategóriáknak megfelelően.'''
# '''Használj a hűtőn post-iteket vagy egyéb címkéket az egyes maradékok (pl. bontott tej vagy vacsoramaradék) lejárati dátumával, így biztosan nem romlik rád az étel.'''
# '''Mindig a kategóriáknak megfelelően tárold az élelmiszereket, és erre figyelmeztesd a háztartásodban élőket is.''' Hetente egy kisebb, havonta egy nagyobb tisztítást iktass be.

== Tippek ==

* Használj hűtőszagtalanítót a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

== Amire szükséged lehet ==

* post-it
* filctoll
* matrica
* tisztító szerek

== Figyelmeztetések ==

* Soha ne pakold túlságosan tele a hűtőszekrényt, mert csökkenti a hűtés hatékonyságot és a levegő áramlását.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.wikihow.com/Make-It-Easier-to-Find-Things-in-Your-Fridge How to make it easier to find things in your fridge?]

[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés