Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A kökényt felhasználni

5 104 bájt hozzáadva, 2013. október 6., 09:15
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a kökényt felhasználni? == A kökény tövises cserje, melynek fehér, ötszirmú virágait, sötétzöld leveleit és kékeslila színű, hamvas bogyó…”
== Hogyan kell a kökényt felhasználni? ==

A kökény tövises cserje, melynek fehér, ötszirmú virágait, sötétzöld leveleit és kékeslila színű, hamvas bogyós termését egyaránt felhasználhatjuk. Őszi kirándulások alkalmával frissen szedve is csipegethetjük a fanyar ízű kökényszemeket, amelyek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy virágából hogyan készíthetünk teát, leveléből szájvizet, terméséből pedig pikáns lekvárt.


== Lépések ==

===Virágának felhasználása===
#'''Gyűjtsük be tavasszal a kökény virágát!''' A begyűjtött virágokat szárítsuk meg szellős helyen.
#'''Főzzünk teát a megszárított kökényvirágból!''' Ehhez két evőkanálnyi (kb. 5 g) kökényvirágot forrázzunk le 0,25 l vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig az így kapott főzetet, majd szűrjük le, amit aztán cukorral/mézzel és citrommal ízesítve is fogyaszthatunk. A kökény virágából készült tea enyhe has-és vizelethajtó hatással bír.
===Levelének felhasználása===
#'''Gyűjtsük be tavasszal a kökény leveleit!''' Gondosan szárítsuk meg a begyűjtött leveleket!
#'''Készítsünk szájvizet a megszárított kökénylevélből!''' Ehhez 4-5 levelet forraljunk meg 0,5 l vízben, majd a főzetből szedjük ki a leveleket és hűtsük le az így kapott szájvizet!
#'''Gargalizáljunk naponta háromszor a szájvízzel!''' A kökény leveléből kapott szájvízzel a torokfájást és a mandulagyulladást enyhíthetjük.
===Termésének felhasználása===
#'''Gyűjtsünk be 2 kg kökényt!''' Válogassuk is át őket, mert a lekvár elkészítéséhez csak hibátlan szemeket szabad használni.
#'''Főzzük meg a kökényszemeket!''' 0,5 l vízben, a forrástól számítva kb. fél órán keresztül főzzük a kökényt.
#'''Passzírozzuk át egy nagy lyukú szűrőn a megfőtt kökényt!''' A passzírozandó kökénypépet azonban érdemes vízzel meglocsolni, hogy könnyebb legyen átpasszírozni.
#'''Adjunk 70 dkg cukrot az így kapott péphez!''' A kökénypépet a cukorral főzzük kb. fél órán keresztül, de ha túl hígnak találjuk, akkor főzzük több ideig. A kökénylekvárt akkor tekinthetjük elkészültnek, ha a pép már sűrű rántás/gofritészta állagú.
#'''Adagoljuk tiszta üvegekbe a kökénylekvárt!''' Célszerű kisebb (kb. 1,5 dl-es) üvegekbe tölteni a lekvárt, mert ebből a pikáns, savanykás ízű lekvárból egyébként is kevesebb fogy. Így ha megbontunk egy üveggel, akkor az biztosan időben is el fog fogyni, és nem kell kidobnunk a megromlott lekvárt.
#'''Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5 percig!''' Erre azért van szükség, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, hogy teljesen légmentesek legyenek.
#'''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a lekvárral megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és esetleg eltörjenek.
#'''Fogyasszunk kökénylekvárt!''' A kökénylekvárt például linzerek töltelékeként, vagy húsok mellé mártásként is felhasználhatjuk.

== Tippek ==

*A megszárított kökényvirágokat- és leveleket vászonzacskóban vagy dobozban is tárolhatjuk, így télen is bármikor főzhetünk belőlük teát.
*A kökény leveléből kellemes ízű teát is főzhetünk.
*Akkor érdemes fogyasztani, illetve begyűjteni a kökény bogyós termését, amikor a dér már megcsípte, mert ekkorra megpuhul, veszít fanyarságából és enyhén édes íze lesz.
*A lekvárfőzésnél a megfőzött és kihűlt kökénypépet egyszerűbb a kezünkkel átpasszírozni a szűrön.

== Amire szükséged lehet ==

*kökény virága, levele és termése
*0,25 l víz és 5 g kökényvirág a teához
*0,5 l víz és 4-5 db levél a szájvízhez
*0,5 l víz és 70 dkg a lekvárhoz

== Figyelmeztetések ==

*A kökénybokor nagyon szúrós, ezért célszerű kesztyűt viselni, amikor a termését szedjük.
*Mivel nagyon sok a hatóanyag a kökényszemekben, ezért ne fogyasszunk belőle egyszerre túl sokat!
*Míg a virágjából készült tea hashajtó hatással bír, addig a termése, illetve a belőle készült lekvár – nagy mennyiségben fogyasztva - székrekedést is okozhat!
*Ügyeljünk arra a lekvár főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a pépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött lekvár.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/elfeledett-gyogynoveny-kokeny# Elfeledett gyógynövény: a kökény]
* [http://www.gyogynovenyek.net/gyogynovenytar/kokeny.php A kökény felhasználása]

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés