Korhelylevest készíteni
Szerkesztés Hogyan kell korhelylevest készíteni?
Klasszikus újévi fogásnak számít a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozást követően jótékony hatással lehet a háborgó gyomorra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a szilveszterről maradt virslit is fel tudjuk használni hozzá.
Szerkesztés Lépések
- Készítsük elő a húst és a babot! A füstölt húst és a babot külön-külön áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe!
- Kezdjük el a főzést! Másnap egy nagy lábasba tegyük fel főzni az apróra vágott savanyú káposztát, a babot és a füstölt tarját!
- Ízesítsük a levest! Egy kis fokhagymával, ételízesítővel, sóval és babérlevéllel ízesítsük a levest! Emellett egy kis tárkonyecettel is érdemes megbolondítani.
- Könnyű rántás: Ha puhára főtt a füstölt hús és a bab, készítsünk egy könnyű rántást! Egy kis olajban pirítsunk lisztet, majd adjunk hozzá egy kis pirospaprikát! A rántásba emellett egy kis fokhagymát is keverhetünk!
- Főzzük össze a levest a rántással! A rántást keverjük bele a levesbe, és addig főzzük össze, amíg el nem megy a rántás íze!
- Tálalás: A kész korhelylevest kenyérrel és tejföllel fogyasszuk!
Szerkesztés Tippek
- Ha a savanyú káposzta nagyon savanyú, akkor néhány percre áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk szárazra, és ezután vágjuk apróra!
- A korhelylevesbe ízlés szerint füstölt kolbászt és karikára vágott virslit is főzhetünk!
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A sózással nagyon vigyázzunk, hiszen a füstölt hús és a savanyú káposzta egyaránt sós!
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 40 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg tarkabab
- 20 dkg füstölt tarja vagy oldalas
- 1-2 babérlevél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ételízesítő
- tárkonyecet
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- tejföl
- kenyér
- füstölt kolbász
- virsli
Szerkesztés Felhasznált források, kapcsolódó webcímek
- Családi recept
- Mindmegette.hu: Korhelyleves