Kést élesíteni
Szerkesztés Hogyan kell kést élesíteni?
Minden háztartásban vannak kések, amelyek napi szintű használatban állnak. Így előbb-utóbb bekövetkezik az az állapot a kések élét tekintve, hogy már nem vágnak olyan jól, mint amikor megvásároltuk őket. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mit kezdj ezzel a helyzettel, hogyan tudod megélezni házilag a késedet gyorsan, hatékonyan. Tényleg egyszerű, bármely háziasszony meg tudja csinálni. A könnyebb érthetőség kedvéért és a szemléltetéshez a leírás mellé nézd meg a videókat is!
Szerkesztés Lépések
- Ideje élesíteni! Úgy veheted észre, hogy egy kés már nem megfelelő élességű, hogy nehezen tudsz vele vágni. Egy jó éles kés erősebb nyomáskifejtés nélkül, inkább lefelé irányuló, reszelő mozdulatokkal elvágja az ételeket.
- Mivel élezz? Több megoldás lehetséges, de a konyhádba az egyszerűbbeket ajánljuk, amivel bárki meg tudja élezni a késeket. A kerámia rúd nagyon jó eszköz erre, mert finom felületűvé, egyenletessé varázsolja a kés élét, de a fenőacél is tökéletesen megfelel erre a célra.
Szerkesztés Így élezz!
- Vizezd be a fenő eszközt!
- Egyik kezedben a kést, a másikban az élezőt tartsd!
- A kést fektesd rá az élezőre és 2-3 fokban megemelve, 45 fokos szögben, határozott mozdulattal húzd végig a pengét a kés hegyétől a nyeléig az élező eszközön! Ismételd meg egymás után többször ezt a mozdulatot, közben forgasd néha az élezőt a kezedben.
- Néhány húzás után ellenőrizd a kés élét! Ha még mindig nem látod egyenletesnek, akkor élezd tovább.
- Teszteld! Ha megfelelőnek ítéled meg ránézésre az eredményt, akkor teszteld le valamilyen zöldségnek a felvágásával.
- Ha kész vagy, mosd le az élező eszközt! Így eltávolíthatod a leforgácsolt acélt.
Szerkesztés Tippek
- Tárold a késeidet kifejezetten erre a célra kialakított fa tárolókban! Így nem érnek össze az élek, és tovább tart az élességük, mintha csak egy fiókba bedobálva tartod a késeket.
- Fontos, hogy betartsd a 45 fokos szöget, hiszen így tudod a leghatékonyabban megélezni a késed.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- tompa élű kés
- késélező: kerámia vagy acélrúd
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Fontos, hogy amennyiben fenőacélt használsz, megfelelő legyen a célra! Felejtsd el a görgős késélezőt!
- Egy kést 6-8 alkalommal lehet megélezni házilag, mivel az élszög egyre tompább lesz, így egyre nehezebb is azt megélezni.
Szerkesztés Kapcsolódó videók