Gombát grillezni
Szerkesztés Hogyan kell gombát grillezni?
A grillezett gomba egy nagyon finom és tápláló étel, kitűnően párosítható húsokkal, illetve egyéb zöldségekkel. Egyaránt grillezhetőek a kisméretű, és a nagykalapú gombák is, csupán az elkészítési módjuk tér el kissé. Grillezésre fel!
Szerkesztés Lépések
- Előkészítés
- a gombákat befűszerezve, páclével locsolgatva ízletesen, szaftosan, pikánsan is el lehet készíteni. Páclé készítése: keverj össze egy kis olívaolajat sóval, borssal és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom). De zöldfűszerek nélkül is nagyon finomak.
- darabolás: a kis gombákat nem fontos összevágni, viszont a közepeseket és a nagyokat ujjnyi szeletekre vagy négybe érdemes elvágni. A nagykalapú gombákat meg is lehet tölteni, ilyenkor csak a tönköt kell eltávolítani előtte.
- Kis és közepes gombák grillezése:
- egyszerű elkészítés: a gombákat a páclében forgasd meg, majd grillezhetőek is
- továbbfejlesztett változat: nyársra felhúzva társítható hagymával, cukkinivel, paradicsommal, paprikával. Grillezés közben locsolgasd a páclével.
- Nagykalapú gombák (pl. csiperkegomba, őzlábgomba) grillezése:
- az ujjnyi szeletekre vágott gombát páclével locsolgatva vagy csak simán sózva, borsozva kevés olajon mindkét oldalát hirtelen átsütve gyorsan elkészíthető
- félbe vágva, nyársra felhúzva, egyéb zöldségekkel összesüthető
- az egészben hagyott gombák tönkjeit eltávolítva töltött gomba készíthető. A töltelék állhat apró kockára vágott zöldségekből, gombatönkből, zöldfűszerekből, olívaolajból, tojásból, bacon-ből, mindezt sózva, borsozva. A tölteléket a gombafejekbe kanalazva addig grillezd, míg jól össze nem sülnek az alapanyagok.
- a töltött gomba egyéb, sütést nem igénylő töltelékekkel is elkészíthető, pl. túróval. Ilyenkor a gombakalapokat grillezés után töltsd meg az előkészített töltelékekkel.
Szerkesztés Tippek
- A kakukkfű nem csak ízként remek párosítása a különféle gombáknak, ugyanis emésztést segítő fűszerként segít a nehéz ételként ismert gombák emésztésében.
- Salátákban, pirítóson vagy önmagukban is fogyaszthatók.
- A grillezett gombát ledarálva gombafasírt is készíthető.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- ehető gomba
- olívaolaj
- zöldfűszer, só, bors
- grillsütő
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A nem boltban vásárolt, erdőben szedett gombákat mindenképp vidd el gombavizsgálóhoz.
- Ne fogyassz túl sok gombát egyszerre, ugyanis könnyen megüli a gyomrodat. A nehezebben emészthető ételek közé tartozik.