Fondant-t készíteni
Szerkesztés Hogyan kell fondant-t készíteni?
A fondant (ejtsd: fondan) olyan cukorkészítmény, amelyet leginkább sütemények díszítésére, bevonására használnak. A lágyabb, kenhető változat adja például a minyon vagy a puncstorta mázát, míg a sűrűbb fondant a tortákat boríthatja a borsos árú marcipán helyett. Kész fondant a boltban is lehet venni, de ha nagyobb mennyiségre van szükséged vagy szeretnél tökéletesen biztos lenni abban, hogy csak természetes alapanyagok vannak benne, akkor érdemes otthon készíteni.
Szerkesztés Lépések
Szerkesztés Kenhető fondant / fondant máz készítése
- Mérj ki egy lábosba 40 dkg cukrot (kristálycukor is jó).
- Adj hozzá 1,5 dl vizet.
- Kezdd el főzni közepes lángon, amíg a cukor fel nem oldódik, érdemes néhányszor megkeverni.
- Ha forr, adj hozzá 2-3 csepp citromlevet vagy ecetet – ez az ízén nem fog érződni, viszont megakadályozza a cukor kikristályosodását.
- Főzd tovább a szirupot. A forrás során a cukor gyártásával együtt járó pici szennyeződések összegyűlnek a folyadék tetején képződő habban. Ezt egy tiszta kanállal szedd le.
- Készíts a tűzhely mellé egy tálka hideg vizet és egy kanalat. Ha a szirup szemmel láthatóan kezd sűrűsödni, vegyél ki belőle egy kicsit, majd a kanál alját merítsd a hideg vízbe, hogy kihűtsd. Így az ujjaiddal tudod ellenőrizni a sűrűségét: akkor jó, ha a lehűtött kanálról levett szirupból lágy golyót tudsz formálni. Ha még nem tartasz itt, főzd tovább a szirupot, de pár percenként érdemes újra tesztelni, mert gyorsan párolog a víz belőle.
- Ha esetleg van cukorhőmérőd, azt is használhatod: a szirupot 115 fokra kell hevíteni.
- Ha elérted a megfelelő töménységet, ki kell hűtened a fondant-t. Permetezz hideg vizet egy nagy, lapos, hőálló üvegedénybe vagy tiszta fémtepsibe, és öntsd át bele a cukrot. (Ha van márvány- vagy kőlapod, arra is öntheted.) Permetezz hideg vizet a tetejére is, és hagyd, hogy hűljön egy kicsit.
- Ha még meleg, de már nem forró, kezdd el kevergetni a fondant-t egy széles lapáttal. Dolgozz gyors mozdulatokkal, hogy gyorsítsd a lehűlést.
- Amikor a fondant langyossá válik, a színe elkezd opálosodni, majd egyre fehérebb és krémszerűbb lesz. Akkor használd fel, amikor a hőmérséklete és állaga a legjobban megfelel a céljaidnak. Ha például minyont készítesz, hagyhatod kicsit folyósabbra, és mártsd bele a süteményt. Ha viszont el akarod simítani egy torta tetején, hagyd egy kicsit tovább hűlni, hogy sűrűbb legyen.
- A maradék fondant-t tárold légmentesen lezárva, hogy ne szívhasson be nedvességet. Az újramelegítésnél permetezz rá egy kis vizet, és használj nagyon alacsony fokozatot.
Szerkesztés Nyújtható fondant készítése
- Mérj ki és szitálj át 90 dkg – 1 kg porcukrot (ehhez nem jó a kristálycukor!), majd a felét tedd egy mély tálba.
- Egy kis lábosba tegyél egy evőkanál zselatinport, majd kanalanként adj hozzá 5-6 evőkanál langyos vizet, és keverd csomómentesre.
- A zselatint kezdd el melegíteni, majd adj hozzá 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál vajat vagy margarint. Kevergesd addig, amíg ezek a hozzávalók is felolvadnak, és jó meleg nem lesz (forralni azonban nem szabad).
- A keveréket öntsd a mély tálban lévő porcukorra, és kezdd el apránként összekeverni.
- Ha egynemű masszát kaptál, kezdd el kanalanként adagolni hozzá a porcukor másik felét is. A fondant egyre keményebbé válik.
- Ha már nem tudsz a kanállal dolgozni, a fondant-t borítsd ki a munkalapra vagy gyúródeszkára, és kézzel gyúrd tovább, miközben apránként adagolod hozzá a cukrot.
- Addig dolgozz vele, amíg jól formázható, nyújtható, de nem ragadós „tésztát” kapsz. Ha még ragad a fondant, akkor egy nagyon kevés porcukrot kell beledolgoznod, ha viszont elkezd morzsálódni, akkor olvasztott vajat kell hozzátenned.
- A kész fondant-t csavard légmentesen fóliába, és tedd hűtőbe. Felhasználás előtt legalább 5-10 percig pihentesd.
- Amikor a sütemény készen áll a bevonásra, vedd ki a fondant-t a hűtőből, és porcukorral vagy étkezési keményítővel meghintett felületen nyújtsd 2-4 mm vastagra, majd sodrófára tekerve emeld át a süteményre. Simítsd el, a túlnyúló részeket pedig vágd le.
- A maradék fondant légmentesen tárolva (fóliába csomagolva) sokáig eláll, így később is felhasználhatod.
Szerkesztés Tippek
- Színes fondant készítéséhez az utolsó lépéseknél adj színezőanyagokat a masszához – kakaót, gyümölcslevet, esetleg ételfestéket. A fondant készítésénél azonban számolni kell ezek nedvességtartalmával is! Ha teheted, inkább por vagy gél állagú színezéket használj.
- A nyújtható fondant is lágyabb egy kicsit a marcipánnál, ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a bevonni kívánt felület szép sima, egyenletes legyen. A tortákat, süteményeket bevonás előtt ezért kenik át vajkrémmel (porcukor és vaj 1:1 arányú, kihabosított keverékével).
- A maradék házi fondant-ból szép díszeket lehet készíteni. Használj kisebb kiszúrókat vagy vágj ki mintákat egy éles késsel – a felhasználásnak csak a kreativitásod szab határt.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- A kenhető fondant mázhoz:
- 40 dkg kristálycukor
- 1,5 dl víz
- 2-3 csepp ecet vagy citromlé
- A nyújtható fondant bevonathoz:
- 90 dkg – 1 kg porcukor
- 1 evőkanál zselatin
- 5-6 evőkanál víz
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál (5-6 dkg) vaj vagy margarin
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A tejszínes, tejes krémekre nem érdemes fondant-t tenni, mert az anyaguk oldja a bevonatot.
- A fondant-nal bevont süteményt tárold hűvös helyen, úgy, hogy ne érje nedvesség vagy pára, ne fülledjen be. Ellenkező esetben a fondant-ban lévő cukor elkezdhet felolvadni, és sokat veszít vonzerejéből.
Szerkesztés Kapcsolódó videók
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2016/3, III. évfolyam, 3. szám