Cukrászkrémet készíteni
Szerkesztés Hogyan kell cukrászkrémet készíteni?
A krémes süteményeket sokan szeretik, ám elkészítésük sokszor nehézségekbe ütközik. A „profik” által használt cukrászkrém sok édesség alapanyaga lehet, főleg, hogy nagyon jól variálható különböző alapanyagokkal, mint például csokoládéval, kávéval, gyümölccsel, vagy akár olajos magvakkal. Ennek a tojás alapú krémnek (idegen szóval créme pátissiére) a legegyszerűbb elkészítési módjait mutatjuk be.
Szerkesztés Lépések
- Alap cukrászkrém
- Hozzávalók: 5 tojássárgája, 2,5 dl tej, 3 dkg étkezési keményítő, 2 dl habtejszín, 5 dkg cukor, 1 rúd vanília
- Elkészítés: A tojássárgájákat kézi habverővel simára keverjük kevés tejjel, valamint a keményítővel. A tejszínt, cukrot, és a vaníliarúd kikapart magjait a maradék tejhez adjuk és felforraljuk, majd besűrítjük a keményítős keverékkel. További használata előtt várjuk meg, míg kihűl!
- Csokoládés cukrászkrém
- Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10-15 dkg csokoládé (tetszés szerint ét-, tej-, vagy fehércsokoládé) olvasztva
- Elkészítés: Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Végül hozzáadjuk az alap cukrászkrémhez és jól elkeverjük.
- Kávés cukrászkrém
- Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 1 dupla presszókávé (körülbelül fél deciliter), 1 kávéskanál őrült kávé
- Elkészítés: Lefőzzük a presszókávét, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ez után az őrölt kávéval együtt hozzáadjuk az alap cukrászkrémhez.
- Gyümölcsös cukrászkrém
- Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10-15 dkg gyümölcs (például eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, …)
- Elkészítés: A gyümölcsöt szűrőn áttörjük, hogy a magjai ne legyenek benne, így kapjuk a gyümölcsvelőt. A kihűlt alap cukrászkrémhez adjuk, majd jól elkeverjük.
- Cukrászkrém olajos magvakkal
- Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10 dkg dió/mandula/mogyoró (tetszés szerint)
- Elkészítés: Az olajos magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A kihűlt alap cukrászkrémhez adjuk és jól elkeverjük.
Szerkesztés Tippek
- Az alap cukrászkrémet variálhatjuk még kakaóval, marcipánnal, de tovább dúsítható például felvert tejszínhabbal, vagy vajjal is.
- A keményítő nélkül készített változatot angolkrémnek nevezzük, ami pohárkrémek, sodók, fagylaltok alapja lehet hígabb állaga miatt.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- A recept hozzávalói
- Habverő
- Konyhai edények
- Türelem
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Forralásnál, gőz fölött olvasztásnál vigyázzunk, nehogy égési sérüléseket szerezzünk!
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2017/1, IV. évfolyam, 1. szám