Csillagpiramist sütni
Szerkesztés Hogyan kell csillagpiramist sütni?
Múlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi asztalon lesz a helye.
Szerkesztés Lépések
- Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.
- Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk.
- A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)
- Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pötty lekvárt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.
- Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
- Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.
Szerkesztés Tippek
- Más ízű lekvárral is összeragasztható.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- Az omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg lágy vaj vagy margarin
- 7-8 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum
- 1 db tojás
- 15 dkg darált dió
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
- 1 evőkanál porcukor
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, nehogy megégjen!
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
Vass Lászlóné pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére