Cikkek:Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerek pazarlását
Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerek pazarlását?
Bizonyára sok háztartásban előfordul, hogy a hűtőben tárolt felvágott megbarnul, a zöldségek megpuhulnak, az ételek átveszik egymás illatát. A nyári forróságban ez még fokozottabban jelentkezik. Ezek az élelmiszerek gyakran kerülnek a hulladék közé, mert így már nincs kedvünk elfogyasztani őket.
Mit tehetünk az élelmiszerek tartóssága érdekében?
Az egyik legfontosabb dolog az élelmiszerek tartóssága szempontjából a megfelelő csomagolás és tárolás. Ennek egyik hatékony módja a vákuumcsomagolás, ami segít megőrizni az élelmiszerek frissességét.
Vákuumcsomagolásban ugyanis kizárjuk a levegőt. Ha az élelmiszerek nem érintkeznek a levegővel, a penészgombák és baktériumok nem találnak megfelelő környezetet maguk számára. Tehát az élelmiszerek hosszú ideig frissek és ehetőek maradnak.
A Sous Vide Hungary vákuumgépeivel csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást, ami a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható.
Milyen előnyökkel jár a vákuumcsomagolás?
A vákuumcsomagolás lényege, hogy az élelmiszereket légmentesen lezárjuk, így azok tartóssága megnő. A tárolásuk esztétikus, az egyes élelmiszerek nem érintkeznek egymással, nem veszik át egymás illatát. Ez például a füstölt termékek esetében különösen fontos, hiszen jellegzetes, erős illatukat nem szeretnénk érezni a többi élelmiszeren.
A vákuumcsomagolás nemcsak a frissesség megőrzésében segít, hanem a tárolási helyet is optimalizálja. A levegő eltávolításával ugyanis a csomagok jóval kisebbek, így több élelmiszer elfér a hűtőszekrényben vagy az éléskamra polcán. Ez különösen előnyös a kisebb lakásokban, ahol kevés hely áll rendelkezésre az élelmiszerek tárolására.
A vákuumcsomagolás attól a kellemetlenségtől is megóvhatja a szekrényben vagy az éléskamrában tárolt élelmiszereket, például búzadarát, lisztet, hogy belemenjen a molylepke. Ez a kis rovar egyrészt lerakja a petéit az élelmiszerben, ami ezáltal ehetetlenné válik, másrészt annyira elszaporodik, hogy nehéz lesz a kiirtása. Mire észrevesszük, akár az összes élelmiszert ki kell dobnunk, amit abban a szekrényben tároltunk.
Fagyasztott termékek vákuumcsomagolása
A vákuumfólia a fagyasztott termékek csomagolására is kiváló. A húsfélék megtartják eredeti ízüket, a zöldségek és gyümölcsök a friss zamatukat, ha vákuumfóliában fagyasztjuk le őket.
Az idény zöldségekből és gyümölcsökből minél többet érdemes lefagyasztani, hogy a téli hónapokban is élvezhessük a kedvenc ételeinket. Vákuumozva kisebb a csomagok mérete, így több befér a mélyhűtőbe.
A vákuumcsomagolás nemcsak élelmiszerek esetében alkalmazható, hanem más tárgyakhoz is. Például nyáron praktikus tárolást jelent a téli ruhák számára. Ha a nedvességtől és portól szeretnénk megvédeni az elektronikai alkatrészeket, a vákuumfólia erre is kiváló választás lehet.
A vákuumfóliázó gép tehát praktikus eszköz a mindennapok során, amivel csökkenthetjük a kidobott ételek mennyiségét, hiszen az élelmiszerek tovább frissek, ehetőek maradnak általa.