Cikkek:Gének és élelmiszerek a jóléti társadalmakban
Gének és élelmiszerek a jóléti társadalmakban
Annak ellenére, hogy az emberiség hatalmas lépést tett a technológia fejlődésében, ahhoz, hogy a génkészlete is megváltozzon, még nem telt el elég idő. Ennek az a következménye, hogy habár életmódunk megváltozott, génjeink ugyanazok maradtak. Kevesebbet mozgunk, ritkábban vagyunk a napon, és helytelenebbül táplálkozunk, mint az ősállapotú ember.
A természetközeli népek egészségi állapota
Elmondhatjuk, hogy nemcsak a kőkorszaki őseink, de manapság a természetközeli népek is jóval egészségesebbek és fittebbek, mint a jóléti társadalmak lakossága. Előbbieknél általában alacsonyabb a vérnyomás, az inzulinszint és a testtömegindex, de magasabb az inzulinérzékenység, valamint hiányzik a vérnyomás és a kor közti összefüggés. Ezenkívül sokkal élesebb a látásuk, a csontozatuk és az immunrendszerük, ami a magas oxigénfelvételükkel állhat összefüggésben.
Génkészlet és környezeti tényezők
Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a genetika mellett, a környezeti szempontok is elengedhetetlen jelentőséggel bírnak. Amennyiben egy ősállapotú ember a mai nyugati társadalmakban uralkodó életmódot kezdené követni, az ő esetében is megnövekedne a degeneratív betegségek kialakulásának kockázata. Megállapíthatjuk tehát, hogy nem csupán a génkészlet, hanem a környezet is kardinális szerepet játszik.
Káros élelmiszerek napjainkban
A legfontosabb azonban talán mégis az étrend kérdése. A különböző gabonafélék, a hús, az állati eredetű tej, valamint a cukor szinte állandó összetevőivé váltak az étkezésünknek. Annak ellenére, hogy az egészséges táplálkozás nagyban befolyásolja szervezetünk működését, nem mindig fordítunk rá elég figyelmet. A PaleoCentrum nagyszerű alapanyagai segítségével nemcsak egészséges, hanem laktató ételeket készíthetünk magunknak.
Gyümölcsök, zöldségek és a tenger gyümölcsei
Mindenekelőtt érdemes odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű napi fehérjebevitelre, amelyet a gabonafélék helyett javasolt elsősorban gyümölcsökből és zöldségekből kinyernünk. A szénhidrátforrást is nagyrészt vadon termő bogyókból és gumós növényekből vitték be a szervezetükbe őseink, semmiképpen sem tejtermékekből, amelyek magas inzulinreakciót válthatnak ki.
Szintén tanácsos szem előtt tartanunk az Omega-6 és Omega-3 zsírsav arányát. Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a különböző tengeri gyümölcsökben, mint például a halakban, kagylókban és a rákfélékben magasabb a mikrotápanyag sűrűség, mint a gabonamagvakban, ezért érdemes több tengeri gyümölcsöt fogyasztanunk.
Végkövetkeztetések
Természetesen a megfelelő étrend mellett a testmozgási, a napon tartózkodási, valamint az alvási szokásaink is meghatározó szerepet játszanak az egészségi állapotunkban. Figyeljünk tehát oda a rendszeres testmozgásra, pihentető alvásra és a megfelelő mennyiségű napon töltött időre.