Céklasalátát készíteni
Szerkesztés Hogyan kell Céklasalátát készíteni?
Eredetileg Dél- és Közép Európában őshonos növény, de mára már szinte az egész világon termesztik. A cékla a hideg téli hónapokban kitűnő immunerősítő. Jelentős a kálium, kálcium, nátrium, vas, kén és foszfor tartalma, valamint gazdag A, B és C vitaminokban. A gyógyászatban főleg kiváló vérképzőként, májtisztítóként javasolják fogyasztását.
Szerkesztés Lépések
- Mossuk meg alaposan a céklát!
- Legalább egy óráig főzzük bő, sós vízben.
- A főzést és a kihűlést követően könnyedén le tudjuk vágni a héját. A két végét is vágjuk le.
- Szeleteljük fel a kívánt vastagságúra a céklát!
- Hagyományos cukros, ecetes „salátalével” öntjük le, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, őrölt köménnyel.
Szerkesztés Tippek
- A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, de csak akkor, ha a földet nem mossuk le a gumókról.
- Főleg a téli hónapokban juthatunk friss céklához.
- A nyers cékla fokozza a sejtek oxigénellátását, méregtelenít, jól hat vérszegénység és melankólia ellen.
- Ha igazán gusztusos szeleteket szeretnénk, hullámos szeletelővel vágjuk fel!
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 5-6 darab cékla
- cukor
- só, bors
- ecet
- őrölt kömény