Amerikai palacsintát sütni
Szerkesztés Hogyan kell amerikai palacsintát sütni?
Az amerikaiak egyik kedvenc reggelije a palacsinta. Mi, magyarok is, biztos vagyok benne, hogy bármikor el tudnánk fogyasztani reggel egy-két házi lekváros vagy kakaós palacsintát, de az amerikai változata kissé eltér az európaitól. Egyrészt kisebb, másrészt vastagabb, harmadrészt sokkal laktatóbb. Állandó feltétjeként a juharszirup, gyakori kísérőjeként bacon szerepel az étlapon. A sós és édes ízek kavalkádja, igazi energiabomba ez a tengerentúli palacsinta.
Szerkesztés Lépések
- A tojásokat felütjük, majd a sóval és a cukorral habosra keverjük.
- A felvert tojásokhoz adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tej felét.
- A lisztet és a sütőport elkeverjük, majd ezt is a tojásos masszához adjuk.
- A maradék tejet is hozzáadjuk, ezzel higítunk a tésztán.
- Körülbelül fél órát pihentetjük a tésztát, hogy elnyerhesse a kívánt állagát.
- A fél óra elteltével felhevítjük a palacsintasütőt, majd száraz(!) serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Akkor fordítsuk meg a tésztát, amikor már majdnem az egész buborékos lesz. A másik oldalát elegendő fél-egy percig sütni.
Szerkesztés Tippek
- Az amerikai palacsinta, a magyar változattal ellentétben nem teszi ki az egész palacsintasütő méretét, tehát csak a serpenyő közepére csurgassunk tésztát – így kapunk kis átmérőjű, pufók palacsintákat!
- A feltét szinte a végtelenségig variálható: juharszirup, akácméz, vaníliapuding, banán, csoki öntet, lekvárok, fahéj…
- Cukor helyett nyugodtan használhatunk vaníliás cukrot is.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 2 tojás
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 3 dl tej
- 22,5 dkg liszt
- 2 ek olvasztott vaj
- fél csomag sütőpor
- szabadon választott feltét(ek)
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Ne rakjunk külön olajat a serpenyőbe, mivel a margarin megakadályozza a tészta leragadását (fontos a teflon-bevonat is)!
- Vigyázzunk, nehogy túl sok cukrot adjunk a tésztához, mert azon kívül, hogy egészségtelenebb is, hamar odaéghet a palacsintánk!
Szerkesztés Kapcsolódó videók