Tartósabbá tenni a vágott virágot
Hogyan kell tartósabbá tenni a vágott virágot?
Ha kapunk egy szép csokor virágot vagy a kertből gyűjtünk virágokat, szeretnénk, ha sokáig szépek maradnának. Az alábbi módszerekkel ezért sokat tehetünk.
Lépések
- A virágokat akkor vágjuk le, amikor már kifejlett bimbóik vannak, lehetőleg kora reggel vagy késő délután.
- A víz lehetőség szerint szoba hőmérsékletű legyen.
- A nagyon hosszú szárral rendelkező virágokat (pl. gerbera) érdemes megdrótozni.
- Válasszunk olyan virágokat, melyek sokáig bírják levágás után is! A legtartósabb a liliom, de sokáig szép marad a krizantém, az inkaliliom, a flamingó, a papagájvirág és a helikónia. A rózsáknál eléggé fajtafüggő, hogy melyik tartós.
- A virágok vizét naponta cseréljük!
- A dália, a frézia, a nárcisz, az orgona, a szegfű és a tulipán vizébe tegyünk egy csipetnyi cukrot.
- Estére a vázát tegyük hűvös helyre.
- A szárakat vágjuk le megfelelően! A rózsánál átlósan, a szegfűnél egyenesen a két íz között vágjuk el a szárat. A tulipán szárát tűvel szúrjuk át, az orgonáét pedig kalapáccsal lapítsuk el.
- A vízbe érő hajtásokat távolítsd el.
- Használj virágtartósítót, de akár sört is csöpögtethetsz a vázába. Szintén hatásos, ha egy liter vízhez egy evőkanál cukrot, ecetet és citromlevet teszel.
- Ha hervadni kezd a virág, vágj vissza a szárából, majd néhány másodpercre forró, majd hideg víz alá tedd a szárat.
- Olyan vázát válasszunk, ami tartja a csokrot, és a szár nem ér le az aljára.
- Ha kis időre lámpa alá állítod a virágokat, a lehajlott szárak felegyenesednek.
- Vásárolhatunk tartósított virágokat is!
Tippek
- Tartsuk távol a virágoktól az érett gyümölcsöket, mert ezek gázaitól hamarabb hervadnak.
Amire szükséged lehet
- megfelelő váza, ami tartja a virágot
- víz
- olló
- drót
- sör
- cukor, ecet, citromlé
- tű
Figyelmeztetések
- Néhányan nem is szeretnek vágott virágot kapni, mert úgy gondolják, azért a pár napért, amíg a vázában van a növény, kár volt levágni. Adjunk inkább cserepes virágot!