Tartósítani a padlizsánt
Hogyan kell a padlizsánt tartósítani?
A padlizsánt több módon is lehet tartósítani, cikkünkben az erdélyi tartósítási recepttel (zakuszka) és fagyasztásával ismerkedhetsz meg.
Lépések
Padlizsán tartósítása zakuszkaként
A zakuszka egy hagyományos erdélyi recept.
- Szerezd be a hozzávalókat: 3,5 kg padlizsán, 3,5 kg pritamin, 6 nagy fej vöröshagyma, 1 liter sűrített paradicsomlé, 5-6 babérlevél, só, bors.
- Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
- A megsült padlizsánt hámozd meg.
- Az apróra vágott hagymát dinszteld meg némi olajon.
- A paprikát vágd apróbb kockákra, és egy másik edényben szintén pirítsd meg némi olajon, amíg elfő a leve.
- Egy nagy lábasban öntsd össze a hagymát, a paprikát és a padlizsánt, majd fűszerezd be, és add hozzá a paradicsomlét.
- Rendszeresen keverjük meg, nehogy leégjen.
- Két órán át főzzük, majd befőttesüvegekbe tegyük el.
Fagyasztott padlizsán 1.
Ez elsősorban padlizsánkrém készítéséhez használható.
- A padlizsánt mosd meg.
- Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
- A megsült padlizsánt hámozd meg.
- Tedd egy zacskóba, és tedd be a fagyasztóba.
Fagyasztott padlizsán 2.
Ez esetben gyorsan kell dolgozni, különben a padlizsán megbarnul.
- A padlizsánt mosd meg, majd vágd le a két végét.
- Hámozd meg a padlizsánt, majd hosszában vágd kb. 8 mm-es szeletekre.
- Forralj annyi vizet, hogy egy lábasban ellepje a padlizsánszeleteket.
- 4 liter vízhez adj egy deci citromlét.
- Készíts egy tálnyi jeges vizet is, amibe szintén belefér az összes padlizsánszelet.
- A padlizsánszeleteket 4 percre tegyük a forró vízbe, majd gyorsan helyezd át a jeges vízbe 4-5 percre, míg teljesen elhűl.
- Egy szűrő segítségével öntsd le róla a vizet, majd fagyasztóban használható műanyag tálba tedd a padlizsánszeleteket. Nagyjából 9 hónapig eláll így.
Tippek
Amire szükséged lehet
- padlizsán
- a tartósításnak megfelelő hozzávalók
- tálak
- jég
- sütő
- fagyasztó
- befőttes üveg
Figyelmeztetések
- Ha a padlizsánt fagyasztás előtt nem főzöd vagy sütöd meg, akkor olyan enzimek maradnak benne, amik idővel lebontják, veszít a tápanyagokból és az ízéből is.