Török teát készíteni
Hogyan kell török teát készíteni?
A török tea általában jóval erősebb és aromásabb, mint az általunk készített teák, így nem csoda, hogy bögre helyett kisebb, tulipán alakú üvegpohárba adják. A különbséget az elkészítés módja adja.
Lépések
- Célszerű a Fekete-tenger keleti partvidékéről származó teát beszereznünk, de ha nem megy, használjunk hagyományos fekete teát.
- Szerezzünk be egy teafőző készletet, mely egy alsó és egy felső kannából áll. Hagyományosan az alsó kanna fém, míg a felső, a kisebb porcelán. De az is jó, ha van két kannánk, amit egymásra tudunk valahogy applikálni.
- Az alsó kannába tegyünk fel vizet főni.
- A felső kannába tegyünk annyi kanál teafüvet, amennyi pohár teát készítünk, plusz még egyet. Locsoljuk meg néhány cseppnyi vízzel, és tegyük fel az alsó kannára.
- Amikor az alsó kannában forrni kezd a víz, tegyünk még némi vizet a felső kannában lévő teafüvekre, és hagyjuk még 10 percig főni.
- Az így elkészült sűrítményből töltünk a pohárba, majd az alsó kannában lévő vízből öntünk hozzá forró vizet. Az, hogy mennyi sűrítményt töltünk a pohárba, attól függ, mennyire erősen szeretjük a török teát.
Tippek
- A törökök által használt pohárnak általában fém alátétje van. Ez azért fontos, mert az üvegben lévő teával könnyen megégethetnénk magunkat.
Amire szükséged lehet
- teafű
- török teáskanna (vagy két egymásba illeszkedő vízforraló kanna)
- török tulipán alakú pohár
Figyelmeztetések
- Elalvás előtt ne fogyasszuk, mivel elég erős, s nem biztos, hogy tudunk tőle aludni.
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Török tea
- saját tapasztalat