Töpörtyűt (tepertőt) sütni
Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni?
Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány receptet összegyűjtöttünk.
Lépések
Haltöpörtyű
- Tükrös ponty nyesedékeit használjuk, ezeket irdaljuk be. Ezek nem feltétlenül leeső részek, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradék.
- Vágjuk nagyjából 4*4 cm-es kockákra, sózzuk, borsozzuk.
- Keverjünk össze néhány kanál lisztet némi pirospaprikával, majd forgassuk meg benne a haldarabokat. Fontos, hogy az irdalások között is egyenletesen bevonja a paprikás liszt a halat.
- Rögtön álljunk neki a sütésnek, 190 C fokos olajban, bőrével lefelé néhány perc alatt süssük ropogósra.
Töpörtyű libahájból
- Kb. 2 kiló hájat összevágjuk 5-6 cm kockákra, beletesszük egy lábosba, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje.
- Beleteszünk 1-1 fej hagymát és a fokhagymát.
- Ha elfőtt a víz, a tüzet levesszük a legkisebb lángra, és lassú sütés mellett szép barnára, ropogósra sütjük. (A töpörtyű akkor jó ha azt érezzük keverés közben, hogy száraz és kemény).
- Ha kész van, szedjük ki és sózzuk.
Tippek
- Ha a halat sütés előtt állni hagyjuk, átvizesedik a panír.
Amire szükséged lehet
- libahájas töpörtyűhöz: háj, fokhagyma, hagyma, víz
- haltöpörtyűhöz: ponty, só, bors, paprika, liszt, olaj
Figyelmeztetések
- Magas koleszterinszint esetén nem ajánlott töpörtyűt fogyasztani.