Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Szárított paradicsomot készíteni

3 207 bájt hozzáadva, 2013. július 2., 12:09
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni? == right A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ár…”
== Hogyan kell szárított paradicsomot készíteni? ==
[[Fájl:szaritott-paradicsom.jpg|right]] A szárított paradicsom igazi ínyencség, ennek megfelelően a bolti ára meglehetősen húzós. Ha azonban terem otthon a kertben, érdemes magunknak elkészíteni. Kiválóan alkalmas salátákba, pizzára vagy akár kenyérbe is, de készíthetünk belőle piros pestót is.
== Lépések ==
===Napon szárított paradicsom===
# Végy 5 kg paradicsomot. Nem érdemes sokkal kevesebbel kezdeni, mert szárítás után alig több mint a tizede marad meg.
# Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
# Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és a héjával lefelé helyezd bele a paradicsomokat.
# Tengeri sóval sózd be!
# Takard le valamilyen könnyű textillel vagy szúnyoghálóval!
# Tedd ki olyan helyre, ahol egész nap éri a nap.
# Éjszakára hozzuk be!
# Egy-két hétig aszaljuk!
===Sütőben készített szárított paradicsom===
# Végy annyi paradicsomot, ami elfér a tepsiben félbe vágva.
# Vágd hosszában félbe és vágd ki a csumáját. Ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod, de ez igazság szerint nem feltétlenül szükséges.
# Olivaolajjal locsold be a tepsit, majd helyezd rá héjával lefelé a paradicsomokat.
# Tengeri sóval sózd be!
# Tedd a sütőbe!
#* Ha félig szárított paradicsomot szeretnél, mely önmagában is fogyasztható, akkor 120 fokos sütőben négy órán át szárítsd. Fontos, hogy ezt követően 1-2 héten belül el kell fogyasztani a szárított paradicsomot, mert tovább nem áll el.
#* Ha teljesen szeretnénk megszárítani a paradicsomot, akkor 100 fokon 10 órán át szárítsuk. Így nagyon intenzív lesz az íze, és tartósítás nélkül is sokáig eláll.
===A szárított paradicsom eltevése===
# Szerezzük be a hozzávalókat: 10 dkg szárított paradicsom, 12-15 szem borókabogyó vagy kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál oregánó vagy bazsalikom, olívaolaj.
# A steril befőttesüveg aljába rakjunk egy sor szárított paradicsomot, szórjuk meg egy csipet oregánóval vagy bazsalikommal, és tegyünk rá két-három szem boróka- vagy kapribogyót.
# Addig rétegezzük, míg tele nem lesz az üveg.
# Az aljába és a tetejébe tegyünk fokhagymát is.
# Öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje.
# Szorosan fedjük le.
== Tippek ==
* Igazán különlegesen néz ki majd a szárított paradicsomunk, ha különböző színű fajtákat (piros, sárga, fekete) vegyítünk.
== Amire szükséged lehet ==
* tepsi
* paradicsom
* tengeri só
* sütőpapír
* könnyű textil
== Figyelmeztetések ==
*
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.receptmuves.hu/2010/09/napon-szaritott-paradicsom-eltevese.html Napon szárított paradicsom eltevése]
* [http://www.mindmegette.hu/szaritott-paradicsom-a-nyar-ize-46424 Szárított paradicsom: a nyár íze]
* [http://www.nosalty.hu/recept/napon-szaritott-paradicsom Napon szárított paradicsom]
* [http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/07/slt-piros-paradicsom-szrtott.html Sült piros paradicsom]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés