1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? == A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető …”
== Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? ==
A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk.
== Lépések ==
#'''Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket!''' Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
#'''Készítsünk szirupot!''' Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
#'''Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat!''' A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
#'''Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot!''' Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
#'''Szűrjük le a szörpöt!''' Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
#'''Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt!''' Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.
== Tippek ==
*Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
*Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
*Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
*A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
== Amire szükséged lehet ==
*fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
*2 liter víz
*1,5 kg cukor
*púpos teáskanálnyi citromsav
*edények, üvegek
== Figyelmeztetések ==
*Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
*Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
*Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Saját recept, saját tapasztalatok
[[Kategória:Étel-ital]]
A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk.
== Lépések ==
#'''Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket!''' Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
#'''Készítsünk szirupot!''' Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
#'''Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat!''' A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
#'''Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot!''' Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
#'''Szűrjük le a szörpöt!''' Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
#'''Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt!''' Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.
== Tippek ==
*Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
*Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
*Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
*A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
== Amire szükséged lehet ==
*fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
*2 liter víz
*1,5 kg cukor
*púpos teáskanálnyi citromsav
*edények, üvegek
== Figyelmeztetések ==
*Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
*Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
*Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Saját recept, saját tapasztalatok
[[Kategória:Étel-ital]]