1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? == A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító m…”
== Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? ==
A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk.
== Lépések ==
=== Egyszerű cseresznyebefőtt ===
#'''Mossuk meg a cseresznyét!''' Ehhez legalább fél órát áztassuk egy tál hideg vízben, így az esetlegesen benne lévő kukacok is kijönnek. Továbbá távolítsuk el a cseresznyeszemek szárát, a hibás darabokat pedig válogassuk ki.
#'''Adagoljuk a cseresznyét jól kimosott, steril üvegekbe!''' Érdemes szorosan megtölteni az üvegeket a cseresznyeszemekkel, hiszen így több fér el bennük.
#'''Tegyünk 4-5 evőkanál cukrot és egy késhegynyi szalicilt az üvegekbe!''' Szalicil helyett boltban kapható, speciális befőtt-tartósítót is használhatunk, melyből annyit tegyünk a vízbe, amennyit a csomagolásán előírnak.
#'''Öntsük fel hideg vízzel az üvegeket!''' A gondos lezárás után akár meg is rázhatjuk az üveget, hogy a cukor és a szalicil/tartósítószer biztosan összekeveredjen a vízzel.
#'''Alkalmazzunk nedves dunsztolást!''' Ehhez tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a cseresznyék teljesen feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.
=== Cseresznyebefőtt csilivel ===
#Válogassuk ki, mossuk meg és szárazzuk le a nagy, kemény szemű cseresznyeszemeket!
#Tegyük üvegekbe őket!
#Forraljunk szirupot a csilivel a vízből és a cukorból, melyhez adjunk szalicilt vagy speciális befőtt-tartósítót!
#Öntsük a forró szirupot a cseresznyeszemekkel megtöltött üvegekbe!
#Dunsztoljuk nedvesen a lezárt üvegeket egy nagy edényben!
# Vegyük le a tűzről az edényt, amikor az üvegekben a szirup gyöngyözni kezd!
#Takarjuk le az üvegeket, és így hagyjuk őket kihűlni!
== Tippek ==
*A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben.
*Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre.
*A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni.
*A csilis cseresznyebefőttet egybesült húsokhoz tálalhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* ''Egyszerű cseresznyebefőtthöz:''
**a cseresznye mennyisége attól függ, hogy hány üvegben és milyen méretű üvegekben szeretnénk eltenni (minimum 1 kg cseresznyével érdemes nekiállni a befőzésnek, és közepes méretű befőttesüvegeket használni)
**4-5 evőkanál cukor/üveg
**késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben
**víz
* ''csilis cseresznyebefőtthöz''
**2 kg nagy, kemény szemű cseresznye
**50 dkg cukor
**fél tasak befőtt-tartósító vagy szalicil
**1 l víz
**5-6 db csilipaprika
== Figyelmeztetések ==
*Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk!
* Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/legkonnyebb-cseresznye-meggybefott/ Cseresznyebefőtt könnyedén]
* [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt]
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]
A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk.
== Lépések ==
=== Egyszerű cseresznyebefőtt ===
#'''Mossuk meg a cseresznyét!''' Ehhez legalább fél órát áztassuk egy tál hideg vízben, így az esetlegesen benne lévő kukacok is kijönnek. Továbbá távolítsuk el a cseresznyeszemek szárát, a hibás darabokat pedig válogassuk ki.
#'''Adagoljuk a cseresznyét jól kimosott, steril üvegekbe!''' Érdemes szorosan megtölteni az üvegeket a cseresznyeszemekkel, hiszen így több fér el bennük.
#'''Tegyünk 4-5 evőkanál cukrot és egy késhegynyi szalicilt az üvegekbe!''' Szalicil helyett boltban kapható, speciális befőtt-tartósítót is használhatunk, melyből annyit tegyünk a vízbe, amennyit a csomagolásán előírnak.
#'''Öntsük fel hideg vízzel az üvegeket!''' A gondos lezárás után akár meg is rázhatjuk az üveget, hogy a cukor és a szalicil/tartósítószer biztosan összekeveredjen a vízzel.
#'''Alkalmazzunk nedves dunsztolást!''' Ehhez tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a cseresznyék teljesen feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.
=== Cseresznyebefőtt csilivel ===
#Válogassuk ki, mossuk meg és szárazzuk le a nagy, kemény szemű cseresznyeszemeket!
#Tegyük üvegekbe őket!
#Forraljunk szirupot a csilivel a vízből és a cukorból, melyhez adjunk szalicilt vagy speciális befőtt-tartósítót!
#Öntsük a forró szirupot a cseresznyeszemekkel megtöltött üvegekbe!
#Dunsztoljuk nedvesen a lezárt üvegeket egy nagy edényben!
# Vegyük le a tűzről az edényt, amikor az üvegekben a szirup gyöngyözni kezd!
#Takarjuk le az üvegeket, és így hagyjuk őket kihűlni!
== Tippek ==
*A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben.
*Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre.
*A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni.
*A csilis cseresznyebefőttet egybesült húsokhoz tálalhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* ''Egyszerű cseresznyebefőtthöz:''
**a cseresznye mennyisége attól függ, hogy hány üvegben és milyen méretű üvegekben szeretnénk eltenni (minimum 1 kg cseresznyével érdemes nekiállni a befőzésnek, és közepes méretű befőttesüvegeket használni)
**4-5 evőkanál cukor/üveg
**késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben
**víz
* ''csilis cseresznyebefőtthöz''
**2 kg nagy, kemény szemű cseresznye
**50 dkg cukor
**fél tasak befőtt-tartósító vagy szalicil
**1 l víz
**5-6 db csilipaprika
== Figyelmeztetések ==
*Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk!
* Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/legkonnyebb-cseresznye-meggybefott/ Cseresznyebefőtt könnyedén]
* [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt]
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]