1 100
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Tippek ==
* A bodzaszörp-készítést érdemes egy kisebb túrával, erdei sétával egybekötni, ahol könnyedén beszerezhetjük beszerezhetők a bodzavirágotbodzavirágok. Vigyünk magunkkal Vigyél magaddal ollót vagy kést, amivel könnyen leszakíthatjuk leszakíthatod a virágokat.* Ha nagyon megbízható helyről, bio környezetből tudjuk tudod beszerezni a virágokat, nem kell feltétlenül megmosni őket, mert a vízsugár a pollen nagy részét is lemossa a virágokról, pedig ez adja a jellegzetes ízt. Érdemes viszont egy órára újságpapíron szétteríteni a bodzavirágokat, hogy a kisebb rovarok szabadon távozhassanak. Ezután még egyszer rázogassuk rázogasd át a virágokat.* Ha tartósítani akarjuk akarod a bodzaszörpöt, nátrium-benzoátot tegyünk tehetsz bele(literenként egy késhegynyit), vagy nyitott tetejű üvegben lefagyaszthatjuk lefagyaszthatod a kész oldatot. Egy másik módszer a bodza aromájának megőrzésére, ha a frissen szedett virágokat jól szellőző helyen megszárítjukmegszárítod, majd a fehér virágokat lepergetjük lepergeted az apró szárakról, és egy papírzacskóban eltesszükelteszed. A téli estéken a virágokból kitűnő teát készíthetünkkészíthetsz, amit mézzel és citrom levével is ízesíthetünkízesíthetsz.
== Figyelmeztetések ==
* Csak a nagy forgalmú utaktól távol található, egészséges bokrokról szedjünk szedj bodzavirágot! Még a nagyobb városi parkok (Budapesten például a Városliget vagy a Népliget) levegője is szennyezett, ezért az itt tenyésző bodzabokrok virága nem alkalmas fogyasztásra.* A fekete bodzát ne keverjük keverd össze a gyalogbodzával! Utóbbi növény alacsony növésű, lágy szárú, és mérgező, míg a fekete bodza fás szárú, dúsan elágazó, magas bokorrá (vagy akár fává) fejlődik, és sokféleképpen felhasználható.
== Amire szükséged lehet ==