935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rántást készíteni? == A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt. == Lépések =…”
== Hogyan kell rántást készíteni? ==
A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt.
== Lépések ==
# '''Forrósítsuk fel az olajat/ zsírt vagy vajat!''' A zsiradék kiválasztása a kész étel típusától és ízvilágától függ. A melegítendő zsiradék mennyiségét is attól függően kell meghatározni, hogy mekkora rántást szeretnénk készíteni. Minél több olajjal kezdünk el dolgozni, annál több lisztre lesz szükségünk hozzá.
# '''Tegyük hozzá a lisztet!''' Ha kellően felforrósodott a zsiradék, akkor adjuk hozzá a lisztet! Gyorsan keverjük el a beleöntött lisztet, hogy ne legyen csomós!
# '''Pirítsuk arany barnára a lisztet!''' Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk arany barnára a lisztet, vigyázva, hogy ne égessük oda a rántást!
# '''Engedjük fel a rántást!''' Attól függően, hogy milyen ételt készítünk vízzel vagy valamilyen más folyadékkal (pl. sűrített paradicsommal) engedjük fel a rántást! Fontos, hogy lassan öntsük bele a folyadékot, és folyamatos kevergetéssel kerüljük el, hogy becsomósodjon!
== Tippek ==
* A krémlevesek sűrítésére alkalmazott rántásokat érdemes inkább vajjal csinálni, míg a főzelékekét inkább zsírral vagy olajjal attól függően, hogy édes vagy savanyú ízesítésű egytálételt készítünk.
* Érdemes vastag falú és teflon bevonatú lábasban elkészíteni a rántást, mivel könnyen odakozmál! Ugyanezért gáztűzhely esetében lemez használata is ajánlott a lábas alá.
== Amire szükséged lehet ==
* zsír, olaj vagy vaj
* liszt
* víz
== Figyelmeztetések ==
* Vigyázni kell, mert ha véletlenül túl nagy rántást csinálunk, azaz túl sok olajat és lisztet használunk, akkor könnyen lisztízűvé válhat az egész étel is.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>v=87tbwGI6DGk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.kepesrecepttar.hu/readarticle.php?article_id=82 Rántás készítése]
* [http://www.receptindex.com/fortelyok/rantas_surites Receptindex – Rántás, sűrítés]
[[Kategória:Étel-ital]]
A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt.
== Lépések ==
# '''Forrósítsuk fel az olajat/ zsírt vagy vajat!''' A zsiradék kiválasztása a kész étel típusától és ízvilágától függ. A melegítendő zsiradék mennyiségét is attól függően kell meghatározni, hogy mekkora rántást szeretnénk készíteni. Minél több olajjal kezdünk el dolgozni, annál több lisztre lesz szükségünk hozzá.
# '''Tegyük hozzá a lisztet!''' Ha kellően felforrósodott a zsiradék, akkor adjuk hozzá a lisztet! Gyorsan keverjük el a beleöntött lisztet, hogy ne legyen csomós!
# '''Pirítsuk arany barnára a lisztet!''' Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk arany barnára a lisztet, vigyázva, hogy ne égessük oda a rántást!
# '''Engedjük fel a rántást!''' Attól függően, hogy milyen ételt készítünk vízzel vagy valamilyen más folyadékkal (pl. sűrített paradicsommal) engedjük fel a rántást! Fontos, hogy lassan öntsük bele a folyadékot, és folyamatos kevergetéssel kerüljük el, hogy becsomósodjon!
== Tippek ==
* A krémlevesek sűrítésére alkalmazott rántásokat érdemes inkább vajjal csinálni, míg a főzelékekét inkább zsírral vagy olajjal attól függően, hogy édes vagy savanyú ízesítésű egytálételt készítünk.
* Érdemes vastag falú és teflon bevonatú lábasban elkészíteni a rántást, mivel könnyen odakozmál! Ugyanezért gáztűzhely esetében lemez használata is ajánlott a lábas alá.
== Amire szükséged lehet ==
* zsír, olaj vagy vaj
* liszt
* víz
== Figyelmeztetések ==
* Vigyázni kell, mert ha véletlenül túl nagy rántást csinálunk, azaz túl sok olajat és lisztet használunk, akkor könnyen lisztízűvé válhat az egész étel is.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>v=87tbwGI6DGk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.kepesrecepttar.hu/readarticle.php?article_id=82 Rántás készítése]
* [http://www.receptindex.com/fortelyok/rantas_surites Receptindex – Rántás, sűrítés]
[[Kategória:Étel-ital]]