Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Halászlét főzni

3 659 bájt hozzáadva, 2013. április 8., 12:09
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell halászlét főzni? == A két leghíresebb magyar halászlé kétségtelenül a bajai és a szegedi. A bajai halászlénél a halat nem passzírozzák, és…”
== Hogyan kell halászlét főzni? ==

A két leghíresebb magyar halászlé kétségtelenül a bajai és a szegedi. A bajai halászlénél a halat nem passzírozzák, és gyufatésztával tálalják. Ezzel szemben a szegedi halászlénél alaplevet készítenek halaprólékból, azt átpasszírozzák, így az jóval sűrűbb.

== Lépések ==

=== Bajai halászlé===
# Hozzávalók 2-3 személy részére: 1 kg ponty (kibelezve, enyhén vízzel átöblítve), 1 nagy vöröshagyma (lehetőleg tavalyi) összeturmixolva, 1 kis paradicsom, 1 kis tv paprika, 1-2 halászlékocka (opcionális, van, aki nem tesz bele), 2 púpos ek. pirospaprika, só, 1 burgonya (opcionális).
# A halat irdaljuk be, és 1,5 centis szeletekre vágjuk.
# Sózzuk be mindkét felét, és tegyük egy nagy fazékba, majd öntsük rá a turmixolt hagymát.
# Tegyük bele a paradicsomot és a paprikát (ha szeretnénk, akkor a krumplit) is, majd hagyjuk egy órát állni.
# Öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje a halat, tegyük bele a halászlékockát és forraljuk fel.
# Ha felforrt, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a pirospaprikát, és egy órát fűzzük.
===Gyufatészta a bajai halászléhez===
# Hozzávalók: 0,5 kg fehér liszt, 4-5 tojás, só.
# Az alapanyagokat jól dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha nagyon nem akar összeállni, egy picike vizet használhatunk.
# Sodrófával nyújtsuk ki, majd a sodrófára tekerve a sodrófa mentén, hosszában két oldalt elvágjuk, így kb. 30-40 cm hosszú, 5,6 cm széles lapokat kapunk. Ezek ne legyenek vastagabbak néhány milliméternél.
# Helyezzük egymásra a lapokat, és késsel kb. 2 mm széles csíkokat vágjunk belőle.
# Bő, sós vízben főzzük ki.
===Szegedi halászlé===
# Hozzávalók: fél kg apróhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor.
# A halakat tisztítsuk meg, fejüket, farkukat, uszonyaikat vágjuk le. A ponty törzsét szeleteljük fel.
# Az apróhalakat 3 liter vízbe tegyük fel fűni, majd törjük át.
# A lébe tegyük bele az áttört apróhalat, a hagymát és a pontyot.
# Amikor for, tegyük bele a sót, a paprika felét és a cseresznyepaprikát.
# Fél óra forrás után tegyük bele a paprika másik felét és a bort, majd még 5 percet forraljuk.

== Tippek ==

* A tükörponty zsírosabb a folyami pontynál. A tavi ponty helyenként mocsárízű lehet, ilyen szempontból a folyami ponty általában finomabb.
* A halászlét készíthetjük bográcsban is, így még jobb lesz az íze.
* A bajai halászlénél külön eszik a levet és a halat.

== Amire szükséged lehet ==

* hozzávalók
* passzírozó

== Figyelmeztetések ==

* A hal tisztításakor fontos, hogy az epe ki ne szakadjon, mert különben elszínezi és keserűvé, élvezhetetlenné teszi a hal húsát. Az állat fejében, a gerincoszlop végén található egy háromszög alakú csont, az ún. keserű csont, melyet mindenképpen távolítsunk el, különben szintén élvezhetetlenné teheti a készülő ételt. Késpengével pattintsuk le a keserűfogát.
# Ne kavarjuk a halászlét, mert széthull a hal.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.gasztroangyal.hu/alapanyagok/halak/ Gasztroangyal: Halak]
* [http://rozmaringescsokolade.blogspot.it/search/label/hal%C3%A1szl%C3%A9 Rozmaring és csokoládé: halászlé]
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/szegedi-bajai-igazi-halaszle Nosalty: Szegedi, bajai halászlé]
* [http://www.nepmuvesz.hu/vhaz/receptek/halaszlevek.htm Népművész: Halászlevek]

[[Kategória:Étel-ital]]

[[Kategória:Étel-ital]]
Névtelen felhasználó