935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? == Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. …”
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? ==
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
== Lépések ==
# A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
# Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
# A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
# Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
# Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
# Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
# Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!
== Tippek ==
* Az aludttejet helyettesíthetjük kefirrel is.
* Még finomabb a prószatészta, ha még nyersen belereszelünk egy fej vöröshagymát is a tésztába.
* Ha igazán tökéletes prószát akarunk készíteni, a tészta tetejére a hagymás tejfölön túl szórjunk még apróra vágott füstölt sonkát vagy megszórhatjuk reszelt sajttal is!
* A prószatésztát süthetjük egyenként is, palacsintasütőben, ekkor a feltétek (tejfölös pirított hagyma, sonka, sajt, esetleg fokhagyma) csak tálaláskor kerülnek a lepények tetejére.
== Amire szükséged lehet ==
4 személyre
* ½ liter aludttej
* 1 kg burgonya
* kb. 30 dkg liszt
* 1-2 fej vöröshagyma
* só, kevés őrölt bors
* zsír
* 3-4 dl tejföl
* ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, esetleg apróra vágott fokhagyma.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://krumpliprosza.bezso.hu/zalai_krumpliprosza/ Zalai krumpliprósza recept]
[[Kategória:Étel-ital]]
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
== Lépések ==
# A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
# Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
# A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
# Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
# Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
# Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
# Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!
== Tippek ==
* Az aludttejet helyettesíthetjük kefirrel is.
* Még finomabb a prószatészta, ha még nyersen belereszelünk egy fej vöröshagymát is a tésztába.
* Ha igazán tökéletes prószát akarunk készíteni, a tészta tetejére a hagymás tejfölön túl szórjunk még apróra vágott füstölt sonkát vagy megszórhatjuk reszelt sajttal is!
* A prószatésztát süthetjük egyenként is, palacsintasütőben, ekkor a feltétek (tejfölös pirított hagyma, sonka, sajt, esetleg fokhagyma) csak tálaláskor kerülnek a lepények tetejére.
== Amire szükséged lehet ==
4 személyre
* ½ liter aludttej
* 1 kg burgonya
* kb. 30 dkg liszt
* 1-2 fej vöröshagyma
* só, kevés őrölt bors
* zsír
* 3-4 dl tejföl
* ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, esetleg apróra vágott fokhagyma.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://krumpliprosza.bezso.hu/zalai_krumpliprosza/ Zalai krumpliprósza recept]
[[Kategória:Étel-ital]]